Защо майката държи бебето отляво

Позицията помага за емоционалната близост

Снимка: Guliver / iStock

Няма нищо по-естествено от това майката да държи бебето си в в ръце. Позицията на новороденото обаче от години озадачаваше учените. Те нямаха обяснение защо хората държат малките в лявата ръка, а това е навик на 70-85% от майките.

Ново проучване доказа, че това е еволюционен акт, който гарантира сигурността и облекчава протичането на информация от правилната страна на мозъка.
Учени от държавния университет в Санкт-Петербург установиха: позицията на бебето влияе положително върху взаимоотношенията му с майката. И освен това така постъпват и много животни.

Учените наблюдавали 10 вида животни, в това число и такива без горни крайници - моржове и кенгуру (което не използва лапите си при отглеждане на новороденото).
Оказало се, че всички те държат малките си отляво.
Според изследователите, това положение допринася за правилното попадане на информацията от поведението и реакциите на бебето – примерно смях или сълзи, директно в дясното полукълбо, което отговаря за обработка на емоциите. И благодарение на това между майката и детето се изгражда тясна връзка.

Мускулите от лявата страна на тялото се контролират от дясното полукълбо и обратното. И като е известно всяко полукълбо отговаря за различни дейности.

Лявото по правило е тясно свързано с речта и обработката на слуховата информация, а дясното – за разпознаването на лица, пространствената ориентация, възприятието на музика и обработката на визуалната информация.
Именно затова дясното полукълбо има по-голямо значение при отглеждане на детето.

Източник: meddaily.ru

 

 

Коментари
Последни видеа