Няколко поколения израснаха с телевизионните рецепти на Ути Бъчваров

Защо обичаме толкова сладкодумния готвач

10 Май 2017 г.
Няколко поколения израснаха с телевизионните рецепти на Ути Бъчваров

Малко хора знаят, че първото име на водещия Ути Бъчваров е Петър, но колко поколения израснаха с неговите артистични и описателни рецепти...

Ути отбелязва 20-годишен юбилей от старта на първото българско кулинарно предаване – фаворит на няколко поколения хоби готвачи. Предаването „Вкусно“ излиза в ефира на БНТ през 1996 г., без конкуренция, превръщайки се в тотален лидер, а Ути Бъчваров – в любимец на зрителите емблема на кулинарните формати до днешния ден.

От 20 години той е символ на любителското готвене от екрана и неизменна част от програмата на БНТ и е представил хиляди рецепти, променял няколко формата и визии на шоуто си, което се развива постепенно, но никога не сменяло лицето си – водещият Ути Бъчваров.

При старта си предаването се излъчва в прайм тайм, преди вечерните новини, с изключителна гледаемост, а водещият успява да съчетава шоу, готвене и необходимия за времето си подход за справяне с вариращ семеен бюджет. През годините „Вкусно“ няколко пъти сменя своята визия и време на излъчване, като от 2014 г. насам се излъчва в най-успешния си досега вариант - 7-минутният формат на „Бързо, лесно, вкусно - Рецепта на деня“.

В него Ути приготвя една рецепта, изброявайки точните стъпки и акцентирайки върху малките трикове и тънкости, които биха превърнали всеки любител готвач в майстор.

През 2014 по БНТ стартира и лайфстайл предаването „Животът е вкусен с Ути Бъчваров”, което е единственото кулинарно тоук шоу в българския ефир с популярни гости с интригуваща история. Предаването показва на зрителите и любознателната природа на пътешественика Ути, като представя пътуванията му по света и в България, както и гостуванията му при новодомци, които са закупили ново жилище.

Известният кулинар е израстнал в артистични среди – завършва НАТФИЗ с „Театрална критика“ и „Кинорежисура“, публикувал е над 150 статии за кино и театър, а също така е играл и в няколко български филма.

С времето житейският му път се развива естествено така, че той започва да съчетава артистичните си изяви с готвене. Така, през 2005 г. се ражда още едно уникално по формат шоу - „Пътуващият кулинарен театър“ - специализирана сцена за изнасяне на кулинарни спектакли, която е мобилна и може да бъде инсталирана в най-различни пространства. Кулинарният театър е организиран така, че всичко да се случва пред очите на зрителите, за да изживеят магията на готвенето заедно с водещия.

Амбицията на Ути е да разшири своя кулинарен тетър и да го превърне в една пътуваща академия, с която да обикаля не само България, а и света, и да обучава хората в удоволствието от бързото, лесно и вкусно готвене.

За тези 20 години Ути пише и няколко книги, сред които: „Как отслабнах с 50 килограма”, "Пътешествие из страни на орли и замъци", съвместно с проф. Николай Овчаров и "Вкусно - Рецептите на Ути", както и невероятната поредица „Животът е вкусен с Ути Бъчваров“.

Той популяризира кулинарното изкуство в страната със своите непрестанни участия и обиколки из различните региони, предоставяйки първите по рода си кулинарни демонстрации, шоу програми, кулинарни театри и гурме вечери, като успява да комбинира кулинарията и шоу спектакъла в Европа, както и да популяризира и националната кухня.

Водещият е един от малкото известни личности у нас, който не е сменял попрището си и винаги е бил изцяло посветен на своята страст - кулинарията. Това го превръща в една от най-популярните и любими личности, които се ползват с огромното доверие на българската публика.

Хранене

Как готвенето да не се превърне в ад

Заедно

Плетене, готвене, рисуване зареждат с положителни емоции

Здраве

Здравословно хранене и готвене

Хранене

Цяла чета малки готвачи

Още от Хранене

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Бебе, което пие мляко. Снимка: Getty

Шише преди сън за по-лесно заспиване

Момиче се гледа в огледало. Илюстрация: Getty

Когато дъщеря ви каже: Мамо, дебела съм

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Кой избира име на детето

Как да решим вечния спор, със съвет на психолог, свещеник и екстрасенс

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Вижте кои са най-добрите стратегии за намаляване на теглото