Състезание по бързо нареждане на Куба на Рубик ще се проведе в София Тех Парк

Събитието е част от програмата за отбелязване на 50 Years of Cubing Bulgaria 2024

10 Май 2024 г.
Състезание по бързо нареждане на Куба на Рубик ще се проведе в София Тех Парк

За децата ще има много атрактивни презентации по време на фестивала.

Снимка: София Тех Парк

Българската куб асоциация, интерактивният център на наука и технологии ТехноМеджикЛенд и София Тех Парк организират на 11 и 12 май 2024 г. състезание за скоростно нареждане на Куба на Рубик. Събитието е част от отбелязването на 50-ия юбилей на емблематичния пъзел Куба на Рубик и 50 Years of Cubing Bulgaria 2024. Състезанието ще се проведе в ТехноМеджикЛенд на София Тех Парк, като до момента за участие са се записали над 90 участника. Двудневната среща ще събере опитни и начинаещи любители на кубчето на Рубик, които ще се състезават по скоростно нареждане на механичната главоблъсканица в различните ѝ варианти.

Първият ден започва в 9 часа с предварителни квалификации, четвърт и полуфинали. Във втория ден на събитието, 12 май, от 11.40 часа в онлайн среща ще се включи унгарският скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик, създател на Куба, който ще отговори на въпросите на всички участници. В програмата е включена и лекция на тема „Как е създаден Кубът на Рубик“. В специална изложбена зона ще бъдат представени историята и развитието на пъзела през годините.

Победителите в различните възрастови категории ще получат сертификати и грамоти, подписани от изобретателя Ерньо Рубик, както и ваучери за занимания в ТехноМеджикЛенд и прототипната работилница на София Тех Парк Sofia Creation Station. Пълната програма на състезанието можете да намерите тук.

Състезанието по редене на Куба на Рубик е част от съпътстващата програма на XIV Софийски фестивал на науката, който ще се проведе в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“ от 9 до 12 май. Първият в България научно-технологичен парк за поредна година е домакин и партньор на един от най-големите фестивали за наука в страната, който се организира от фондация „Красива наука“.

Официалното откриване на събитието ще се състои на 9 май от 10:30 часа и в него ще се включат зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев.

София Тех Парк ще участва в Софийския фестивал на науката със собствен щанд, на който посетители всеки ден ще имат възможност да се запознаят с компании и учени от екосистема на научно-технологичния парк и да научат повече за тяхната работа и проекти. Ето и програмата на участието на София Тех Парк в събитието:

  • 9 май от 10.00 до 19.00 часа - ще представим нашата прототипната работилница за ученици, студенти и новатори на Sofia Creation Station
  • 10 май  от 10.00 до 19.00 часа - лабораториите по „Виртуална и разширена реалност“ и „Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и „In Silico“ дизайн“ ще разкажат за своята дейност и проекти;
  • 11 май  от 10.00 до 19.00 часа - към събитието ще се присъединят експертите от Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ и стартиращата компания SmarTest, чиято цел е да подобри българското образование като улесни работата на учителите и обогати знанията на учениците;
  • 12 май  от 10.00 до 15.00 часа - на нашия щанд ще ви посрещнат учени от лаборатория „Биоинфотех“ към научно-технологичния парк.

Екипът на ТехноМеджикЛенд ще се включи във фестивала и със специални лекции и научни демонстрации за посетителите.

XIV Софийски фестивал на науката ще запознае търсачите на знания с последните иновации и открития в области като здраве, технологии, космос, наука и изкуство. Програмата включва забавни и вълнуващи лекции, дискусии, изложби, демонстрации, интерактивни работилници за малки и големи като тази година в тях ще участват над 120 учени от над 25 държави по света. Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Още от Новини

Децата могат да се пренесат векове назад, за да преживеят целия блясък на богатата тракийска цивилизация по нов и атрактивен начин.

Снимка: Археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Риана

Снимка: Getty images

Риана се вдъхновява от A$AP Rocky за синовете си

Брук Шийлдс

Снимка: Getty images

Брук Шийлдс говори за страховете си от решението на дъщеря си да бъде модел

Селин Дион. Снимка: Instagram

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Децата обожават игрите, но понякога запознанството с непознатите връстници е е затрудено.

Снимка: Shutterstock

Бебе, което спи спокойно. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Децата обожават игрите, но понякога запознанството с непознатите връстници е е затрудено.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да улесните общуването на децата с връстниците им през ваканцията

8 съвета, които ще ви подскажат как да им помогнете да се социализират

Бебе, което спи спокойно. Снимка: Getty

Здраве

Бебето ще спи непробудно цяла нощ. Дали

Науката срещу дни от най-популярните митове (част 1)

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят