Защо майчинството кара жените да си изгубят ума?

Науката намери отговора

11 януари 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Учени от САЩ доказаха как идването на бебето на бял свят в действителност води до изменения в работата на майчиния мозък, което в буквалния смисъл означава, че тези жени са си изгубили ума, пише news.rambler.ru.

По-интересното е, че средно това състояние продължава две години, през който период става пълно преобръщане на начина на мислене, такъв, какъвто е бил преди раждането на детето. По думите на специалисти, по време на бременността сивото вещество в мозъка се смалява. В същото време невронните връзки превключват на тези области, които взимат участие в обработката и реакцията на сигнали със социално предназначение.

Този "филтър" на нервната система позволява на бъдещите майки по-добре да се ориентират за потребностите на детето, както и да го предпазват от опасности и раздразнения. Така че хипокампа всъщност губи обем, но други части на мозъка се увеличават.

Съгласно данните от изследванията, най-силна връзка с детето се наблюдава у тези майки, при които по време на бременността обемът на сивото вежество в мозъка им се е смалил максималко.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа