Лягайте в един и същи час - гарантира успех в училище

Режимът увеличава шансовете за по-добро представяне

Снимка: Shutterstock

Ако ученици и студенти всяка вечер си лягат по едно и също време, ще имат по-добър успех в училище в сравнине с връстниците им, които нямат режим, установиха учени от Женската болница в Женева.  

Те наблюдавали циркадните ритми при 61 студента, които продължение на един месец си водили дневник, като записвали в колко часа си лягат да спят. След това учените съпоставили режима им на сън с успеха им, пише The Daily Mail.

Резултатите от проучването им сочат, че студентите с нестабилен режим на сън показвали средни и по-скоро ниски резултати. Те по-трудно заспивали вечер, а сутрин често се налагало да се будят с часовник, и то го нагласяли да звъни по-късно. 

При тях хормонът мелатонин, който регулира съня, се освобождава около 2, 6 часа по-късно, установили още учените.
В същото време нямало съществена разлика в продължителността на съня при младежите с режим и на останалите, които не се придържали към определен час за лягане вечер.

Причината: въздействие оказва дневната светлина, смятат изследователите. Тя „регулира“ и режима на сън и доколко възстановителен ще е той. И съветват през деня ученици и студенти да прекарват повече време навън, на дневна светлина, а вечер да не се застояват дълго пред компютрите.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа