Не всички столчета за храна са безопасни

Европейско проучване анализира рисковете

Снимка: Guliver / iStock

36 вида високи детски столчета за хранене, които са в продажба в страните на Европейския съюз, са тествани от асоциация UFC-Que Choisir. Сред тях холандски, датски, чешки марки и аналогови модели. Констатирани са сериозни дефекти, които ги правят не особено стабилни и сигурни.

Както леглата и детските играчки, така и столчетата за храна минават през проверка и щателен анализ от страна на експертите. Най-вече, за да се установи дали са напълно безопасни за малчуганите. Те минават през тест и анализ в лаборатории, определени от европейските партньори на производителите, пише parents.fr.

Между столчетата от най-популярните тествани марки имало такива от 16,99 евро, до много по-скъпи от над 280 евро, с масичка и аксесоари за занимание на бебето.

Повечето модели минали теста за сигурност без проблем. При четири изследователите констатирали пропуски. Това са Nuna Zaaz, Peg Perego Prima Pappa Zero 3, Flexa и Childwood Evolu 2, уточняват изследователите. 
При първите два модела – съществува опасност децата да си заклещят пръстите.
При последните 2 от списъка пък се явява проблем със стабилността, когато височината на столчето, която може да се регулира, се промени. Защото Evolu 2 на Childwood има две позиции. Във високата детето може да седне на масата, редом с родителите си, а в ниска – пред детска масичка или столче, за са си играе близко до пода.

Именно в това положение столчето не е особено стабилно. Това е констатацията на проверяващите.

„При изместване на тежестта, столчето може да се прекатури назад“, обясняват от UFC-Que Choisir.

При модела Flexa, чиято височина може да се регулира на степени с помощта на държачи на всеки крак, отново при най-ниско положение, столчето става нестабилно и не отговаря на изискванията. Затова в упътването на модела изрично е посочено, че в тази позиция може да седят само деца, които са над 3-годишна възраст. Не и по-малките. Столчето обаче не е особено стабилно и във висока позиция,отбелязва проучването.

Източник: UFC-Que Choisir

 

 

Коментари
Последни видеа