Киселът: ползите за здравето на детето

От спомените на мама от детската градина до съвременните рецепти

23 Април 2023 г.
Киселът: ползите за здравето на детето

Снимка: Getty

Киселът е една позабравена храна от времето на мама и дори на баба. Споменът им за него идва от детската градина и от млечната кухня на малчуганите. И като че ли никой не го е обичал най-вече заради вида му на тръскащо се желе.
Той не е сред традиционните храни у нас, но в скандинавските страни се предлага често и се смята за самостоятелно ядене. У нас най-често се предлага като следобедна закуска на детето.
Класическата рецепта за бебешкия кисел включва нишесте, плодове и вода.
За приготвянето му у дома може да се използва оризово, царевично, картофено или пшеничено нишесте.
За деца с алергия към глутен са изключително подходящи оризовото и царевичното нишесте. Вместо вода, може да се използва мляко – прясно или адаптирано за децата под 1 годинка.
Не се добавя и захар, тъй като плодовете придават характерен вкус и сладост на крема.
Бебешкият кисел съдържа въглехидрати, витамини, минерали, белтъчини и баластни вещества, необходими за правилното развитие на крехкия детски организъм.

Видове

Думата "кисел" идва от "кисъл", но не защото има такъв вкус, а защото преди това е получен чрез ферментация. Днешното желе се характеризира с пластичност, вискозитет и плътност. Различни съставки могат да допринесат за това.
Най-често използваните продукти за сгъстяване на желето са: нишесте, овесени ядки, агар-агар, пектин.
Нека да разберем кой от тях е по-полезен.

1. Кисел на базата на агар-агар

Ако говорим за ползите, тогава безспорният лидер тук е агар-агар. Това е бял прах (или под формата на корички), произведен от кафяви или бели водорасли, които може да са океански или морски. Това е екологичният вариант на желатина. Може да се намери у нас в био магазините.

Плюсове. Продуктът е екологичен и много полезен. И за възрастни, и за деца. Препоръчва се обаче за деца след 1 година.
Агар-агарът е незаменим за ставите и ако се използва постоянно, те ще станат по-здрави и по-пластични.
В допълнение, този продукт е богат на желязо, магнезий, снабдява организма с фолиева киселина, калий, калций, йод.
Не съдържа абсолютно никакви калории. Той е напълно лишен от вкус, така че добавянето му към десерта ще запази оригиналния вкус на плодовете.

Минуси. Тъй като агар-агарът е в състояние силно да желира всяка напитка, лесно можете да направите грешка в пропорциите му и да получите не желе, а мармалад. Затова – спазвайте пропорциите. Освен това агар-агарът не е евтин продукт.

2. Кисел на базата на нишесте (картофи, ориз, царевица)

Това е най-популярната съставка за желе.

Плюсове. Детският организъм е в състояние да го преработва още от раждането, тъй като ензимът, който може да разгради нишестения полизахарид, се произвежда в тялото на бебето в последните месеци, още докато е в утробата.
Нишестето в бебешкото желе е особено добро, защото подобрява усвояването на плодовете. И благодарение на своите обгръщащи свойства, предпазва храносмилателните органи от действието на киселините в храната.
От трите вида нишесте най-безвредното за малчуганите е оризовото, тъй като не съдържа глутен, не е алергично.
Освен това оризовото нишесте стимулира възстановяването на полезната чревна микрофлора.

Минуси. Оризовото нишесте рядко се използва за приготвяне на желе, тъй като е трудоемко за приготвяне - вари се много дълго. Но може да се дава на бебето още от втория месец.
Киселът от картофено нишесте не е подходящ за деца със затлъстяване и за диабетици. Може да се дава след навършване на 1 година.

Дете яде кисел. Снимка: Getty

3. Кисел от овесени ядки

Той не е много популярен, но напразно се подценява.

Плюсове. Желето от овесени ядки е богато на незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини и минерали.

Минуси. Желето от овесени ядки е полезно, но може да се дава след като детето навърши 1 година.

4. Кисел от пектин

Плюсове. Пектинът е полизахарид, който действа като регулатор на метаболитните процеси.
Най-популярен е  ябълковият пектин, който има отлични сгъстяващи свойства. Продава се в прахообразна и течна форма.
Киселите с пектин могат да се използват от диабетици. Може да се предлагат на детето, след като навърши една година.

Минуси. На практика няма такива. Единствено, ако детето има непоносимост към пектина.

По материали  Parents на Мона Василева

 

 

 

Още от Здраве

Дете мирише цвете. Снимка: Guliver / iStock

7 силни аромата, които дразнят бебето

И двете напитки могат да бъдат полезни.

Снимка: Shutterstock

Чай или кафе – най-добрата сутрешна напитка според учените

Има начини да се справим със стреса през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Как да прогоним стреса по време на бременност

Бременна жена. Снимка: Getty

Може ли след раждане псориазисът да се влоши

Чуждите обувки носят вреди не само на здравето.

Снимка: Shutterstock

Защо не трябва да носите чужди обувки

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Снимка: "Колибри"

Изненада

Снимка: Shutterstock

Риби (6 – 12 май): Приятна изненада

Идеи

Снимка: Shutterstock

Козирог (6 – 12 май): Имате чудесни идеи

Тревоги

Снимка: Shutterstock

Стрелец (6 – 12 май): Притеснения в работата

Семейни проблеми

Снимка: Shutterstock

Водолей (6 – 12 май): Напрежение в семейството

Калкулатори

Календар на бременността

Календар на бебето по месеци

Калкулатор на овулация и термин

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: "Колибри"

Заедно

Полезни игри за най-малките: криене на предмети, броилки, дрънкалки

Откъс от книгата „60 занимания с моето бебе по системата Монтесори“

Снимка: Guliver / iStock

Заедно

Легенди и традиции в Светлата седмица

Защо се нарича и Томина неделя

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Подкрепете детето в избора му на приятели.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да помогнете на детето да си намери приятели

Защо някои малчугани трудно успяват да се адаптират към връстниците си

Родители и дете работят над домашното. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Хвалете, помагайте, мотивирайте. Но не правете нещата вместо детето!

9 тайни на „мързеливата майка“ от психолога Анна Бикова