Варете, печете: как да готвите зеленчуци, така че да останат максимално полезни

Не ги приготвяйте на пара. Ето защо

12 Юни 2023 г.
Варете, печете: как да готвите зеленчуци, така че да останат максимално полезни

Снимка: Getty

Ако приготвятe зеленчуците на пара, за да са по-полезни - забравете! Този метод на приготвяне не винаги дава възможност да получите максимална полза за здравето.
Същото може да се каже и, ако ги консумирате сурови - не винаги суровите съдържат повече витамини и минерали.

За и пратив термичната обработка

 Броколито, например. Проучванията показват, че консумация му в суров вид (като настъргано в салати) има максимум на витамин С и сулфорафан, за който се смята, че е с противоракови свойства. Тези две съставки са чувствителни и се разграждат при термична обработка.
В същото време обаче, ако сварите броколито, усвояването на каротеноидите се подобрява. Това са растителни пигменти с антиоксидантни свойства (включително лутеин), които предпазват очите от ултравиолетова радиация. При топлинна обработка се отделя лутеин, което го прави по-лесно смилаем.
Проучване, публикувано през 2013 г., установи, че варенето, готверето на пара или в микровълнова фурна, значително повишава не само нивата на лутеин, но и на бета-каротин (друг каротеноид, който се превръща във витамин А в тялото) както и на витамин Е.
Също така, по време на термична обработка, някои фибри, които съдържат полезни растителни фитохимикали, могат да бъдат унищожени. Ако пък са сурови, те не се усвояват.

Мъж приготвя зеленчуци на тиган. Снимка: Getty

Съхраняват се част от полезните съставки 

Всичко изглежда объркващо и противоречиво, но най-важното е, че не е нужно да се придържате към един и същ метод на готвене.
Можете да ядете зеленчуци сурови, да ги варите, да ги пържите, да ги печете на скара - всеки начин е полезен за част от състовките.

Едно просто правило: Суровите зеленчуци запазват в по-голяма степен водоразтворими хранителни вещества, като витамини от група B и витамин C.
Готвенето пък прави други хранителни вещества, като каротеноиди, по-лесно усвоими.

Някои водоразтворими хранителни вещества попадат във водата при варене, но можете да изберете да не белите зеленчуците или да го направите след като сте ги сварили: това намалява загубите почти наполовина. И използвайте възможно най-малко вода.
Проучване от 2013 г., установи, че при готвене на пара и в микровълнова фурна се запазват много повече каротеноиди, отколкото при варене. И водата, която се е отделила, съдържа някои от тези хранителни вещества. Може да я добавету в  супи и сосове.

 Жена реже зеренчуци. Снимка: Getty

 

Съкратете времето за готвене

Важно е също така и времето за готвене: колкото по-дълго варите зеленчуците или готвите на пара, толкова повече губят водоразтворимите си полезни вещества.
Ето защо микровълновата е доста добър вариант – осигурява по-кратко време за готвене и по-малко излагане на топлина.
Проучване, публикувано през 2018 г., установи, че морковите съханяват два пъти повече витамин С, когато са в микровълнова печка, отколкото ако ги варите.
Когато готвите домати, вие губите витамин С, защото той е чувствителен към топлина. Но ако използвате зехтин, количеството ликопен значително се увеличава. Това е каротеноид, който защитава кожата от увреждане от слънцето.

Печенето на зеленчуци също е добър вариант, но трябва да ги поставите в микровълнова за известно време, преди да ги пъхнете във фурната, за да съкратите времето за готвене.
Пърженето и задушаването също имат предимства за съхраняване на мастноразтворимите каротеноиди - според проучване от 2012 г. готвенето с олио повишава нивата на бета-каротин няколко пъти.
Тези каротеноиди се намират в ярко оцветените плодове и зеленчуци като домати, моркови, спанак, зеле и чушки.

По материали на Parents, Мона Василева

 

 

Още от Здраве

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

80 лева струва тестът за коклюш

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Как се променя кожата по време на бременност

Илюстрация: Guliver / iStock

От памперси към гърне

Жена, притиска с ръце корема си. Снимка: Getty

Проблем, за който мълчим

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има начин да работите и гледате децата едновременно.

Снимка: Shutterstock

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Да поговорим

12 признака, че детството ви не е било наред

Травмата от ранните години бележи целия живот

Скулптурата "Пиета" на Микеланджело Буонароти, снимка: Guliver / iStock

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Заедно

Рики Мартин заведе децата в Япония

Певецът им организира незабравима екзотична почивка

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

Здраве

80 лева струва тестът за коклюш

Преболедуването не създава траен имунитет

Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова с първа снимка на сина си

Щастливата майка без притеснения показа бебето

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Колебаете се дали да дадете на бебто биберон?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

Момиченце разговаря с дървената кукла. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ефектът Пинокио – какво се случва, когато лъжем

Истина или лъжа – носът наистина ни издава. Ето как

Адаптацията не се случва изведнъж.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко месеца са необходими, за да се адаптирате към майчинството

Всеки велик прeход в живота носи със себе си период на приспособяване

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

Здраве

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Всяко пето хлапе преминава през подобни състояния