4 съвета за избора на играчки за Коледа

Френски експерти: 16 % от тях са опасни за здравето

Снимка: Guliver / iStock

Според статистиката всяко дете получава за празника средно по 8 играчки. Френската асоциация „60 милиона консуматори“ дава полезни съвети как да избираме, най-вече от гледна точка на сигурността.

Експертите съветват родителите да си отварят очите на четири и да бъдат особено внимателни при избора. Защото според техни проучвания  43% от играчките, които са проверили, не отговарят на изискванията, а 16 % крият опасности за здравето на децата.

Рисковете

Странното е, че една играчка може да предизвика: задушаване, поглъщане на малки магнитни частици, наранявания ...

Затова експертите излизат с няколко основни препоръки за безопасност при избора.

1. Проверете за каква възраст е предназначена играчката, която сте харесали - за 3+, 4+, 7+ . Това го пише на кутията.
Не се заблуждавайте и не си казвайте: „Моето дете е по-развито от връстниците си...“ Това е типична грешка на много родители.

2. Изберете играчка от естествен материал – дърво, картон, памук, лен, които не съдържат химически примеси като фталати, ароматни поликрилати и други отрови.

3. С новите кукли и плюшени играчки постъпете така като с бебешките дрешки. Преди да ги подарите, ги изперети или измийте добре.

4. Ако пазарувате на откритите базари и от частни работилници, за да изберете нещо по-различно и атрактивно, проверете дали играчката е достатъчно здрава и дали не крие някакви рискове за детето.

Източник: parents.fr

 

Коментари
Последни видеа