Рекордно много двойки на изпита по математика след 7-ми клас

Рекорден брой слаби оценки на националното външно оценяване по математика след седми клас тази година отчете просветното министерство. Това е един от неприятните изводи при огласяването на оценките за изпитите за гимназии, съобщава Мениджър.нюз. Резултатите излязоха днес и всеки кандидатствал може да провери как се е справил ТУК.

Отлични оценки по математика са изкарали 1130 ученици.

От общо 53 212 явили се, близо 18 хиляди имат двойки още на първия модул, където задачите са по-лесни. За сравнение, слабите оценки миналата година върху този модул са били 14 939.

32 044 деца са решавали и втория модул от математическия изпит, който е необходим за кандидатстване за гимназии и е с повишена трудност.

Общо 12,11 % или 3881 учениците са получили крайна оценка двойка на двата модула, което е почти двойно спрямо миналата година, когато слабите оценки бяха 2100. Статистиката е тревожна още повече на фона на факта, че тази година скалата за оценяване бе леко облекчена и за оценка среден 3 бяха достатъчни 16 точки. Миналата година за тройка бяха нужни поне 18 точки.

Малко по-добре са се представили седмокласниците на  изпита по български език и литература, където шестиците са около 2500, а слабите оценки – 9500.Но и тук резултатите са по-ниски в сравнение с предходната година.

По първи анализи на просветното министерство седмокласниците са показали най-ниските резултати за последните 5 години.

Двойка по един от двата предмета лишава ученика от правото да кандидатства в гимназиите.

Коментари
Последни видеа