Защо хората с години живеят в нещастен брак

Обяснение дават психолози

Снимка: Shutterstock

Често срещаме двойки, които с години живеят с партньора си в неразбирателство. Бракът определено не им носи щастие – не могат да се разберат по нито един въпрос и непрекъснато си крещят един на друг и се обвиняват.
Вероятно след този увод някои ще си спомнят за своите родители.
Защо обаче нещастният брак на тези двойки е по-стабилен, отколкото на хора, които искрено се обичат и в продължение на много години живеят в мир и съгласие?

В най-добрия случай партньорите в този брак са уверени, че в бъдеще отношенията им ще се оправят, без оглед на различията помежду им.  Затова се търпят. А в най-лошия те просто се страхуват да останат сами и не виждат алтернатива на своя брак.  

В първия вариант може да видите такава ситуация: двойката преживява криза непосредствено след раждането на детето. Двамата имат финансови проблеми, живеят под стрес и недоспиване. Те обаче знаят, че всичко това ще е временно и затова запазват брака си и постепенно нагаждат отношенията си.

Вторият вариант е свързан с лоша самооценка или със страх да  останат сами. Тези взаимоотношенията не се разпадат, ако изискванията на един от двамата партньори са занижени.
Разбираемо е, ако човек смята, че е вложил много в своя брак, с времето да започне  да цени взаимоотношенията,  дори да не са съвсем гладки.Често и заради децата хората се отказват от развода.
 Британските изследователи изясниха, че почти всеки 5-и британец не може да каже „сбогом“ на своя партньор, заради парите или заради жилището.   

Нещастните в брака рано или късно се развеждат – особено, ако не виждат светлина в края на тунела и са загубили вяра, че нещо ще се промени към по-добро.
Разделят се лесно и в момента, когато срещнат някой по-добър от своя брачен партньор. Когато в брака не са били вложени особено много ресурси,  той лесно може да бъде  разтрогнат.  

Източник: woman.rambler.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа