Защо таткото понякога не става супергерой

В какво най-често греши

Снимка: Shutterstock

Всеки баща се стреми да е добър, весел, грижлив – отговорен и в същото време да е супергерой в очите на своето дете.

Защо понякога това не се получава и какви са най-честите грешки, които правят бащите на 6-годишните, коментира сайта NewParent.

Когато е прекалено сериозен

Бащите не искат да изглеждат глупаво, затова когато говорят с детето, не преправят гласа си, а приказват със сериозен тон.

Според Харви Крап, автор на книгата The Happiest Toddler on the Block (“Най-щастливото дете в квартала“), децата на възраст от 1 до 3 г. са  привлечени повече от мекия, нежен глас. Когато им се говори така, те се чувстват по-комфортно.

Друга характерна грешка на бащата е реакцията му, когато детето прави истерии. В подобна ситуация той решава да застане на мъжка позиция – строго и непреклонно, и обикновено бърка. То по-лесно се успокоява от кротки, но пълни със съчувствие фрази, които „разказват“ емоциите му:  „Ти си сърдит. Не искаш да си трагваме от парка“ или „Искаш ли пуканки. Толкова ли много ги искаш?“

И дори най-острата фаза на гневния изблик и истерия да е преминал, е добре таткото да помогне на детето да се се успокои като с равен тон каже: „Сега ще отидем в къщи, ще обядваме, а след това може да хапнем пуканките.“

"Важно е да се постави граница, но това трябва  да стане с уважение към детето. Защото таткото може да се наложи и със сила, да спечели ситуацията, но в бъдеще авторитетът му ще е накърнен“, обяснява Крап.

Не цени времето, прекарано с детето

Дори да сте много уморен след работа, постарайте се да не изглаждате отегчен, когато си играете с детето. Съветът е на клиничния психолог Лара Маркхем, автор на книгата Peaceful Parent, Happy Kids („Спокойни родители, щастливи деца“).

Това е честа грешка, която допускат бащите. Ако обаче опитате активно да участвате в играта, ще се сближите с детето и ще спечелите неговото доверие, а удоволствието от времето прекарано заедно, е най-добрата почивка, обяснява тя. „Каже си: „В този момент аз живея заедно с това уникално малко същество, с което имах шанс наскоро да се срещна“. Може и да звучи малко глупаво, но подобно обяснение може да помогне да превърнете едно задължение в празник. А детето ще го оцени.

Детето ще усети активното ви включване в играта, ще престане да се инати и ще ви сътрудничи“, обяснява Маркхем.

Таткото прехвърля грижите на мама

Раждане, кърмене, грижи за новороденото – всичко това са задължения на майката. А когато бебето поотрасне, идва ред и таткото да се включи. Затова детето с трепет очаква татко да се върне от работа. И, ако твърдите, че детето ви е прекалено привързано към майка си, пробвайте да промените тази ситуация със забавна игра: майката вика детето, а таткото на шега не го пуска да отиде, но изнемогва и губи съревнованието.

"И ако играете тази игра в продължение на 3 поредни вечери, детето ще престане да се тревожи, че може да бъде „отнето“ от майка си и дори ще го помоли той да го сложи да спи“, пише Маркхем.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа