Ползите от „съвместното родителство“ са за всички в семейството

Разведени и експерти коментират тайната на грижата 50/50

Снимка: Shutterstock

Терминът „съвместно родителство“ набира все повече популярност, защото от него има полза, ако родителите са разделени, но искат да запазят топла връзка с децата си.

Ако успеят да запазят добри и приятелски отношения помежду си, майката и бащата могат да открият много начини да присъстват в живота на децата си без те да страдат и всички членове на семейството могат да бъдат по-добре и по-добри един към друг.

Бракът на 42-годишната Луси Гуд и съпругът ѝ се разпада преди пет години. Двамата обаче решават, че съвместното родителство, популярно на запад с термина co-parenting, може да проработи при тях, защото те са се разделили приятелски, разказва The Daily Mail.

Не беше никак драматично“, казва Луси Гуд. – „Направихме всичко по силите си, за да проработи това при нас, включително се реших да заживея в Австралия“, обяснява Гуд, родена във Великобритания.

С бившия си съпруг се споразумяват за съвместно родителство, като техните две дъщери прекарват по 50% от времето си с всеки родител.

Решавайки да се разведе, двойката не иска тази раздяла да има отрицателно въздействие върху децата - 9-годишната Амбер и 7-годишната Руби. Ето защо, Луси и нейният съпруг стигат до извода, че съвместното родителство е най-безболезненото решение в тяхната ситуация.

Снимка: Instagram

"При нас таткото напусна семейството, а момичетата останаха с мен, както става в повечето случаи – децата остават с майките си. Всичко се случи съвсем естествено“, обяснява Луси.

Амбър и Руби вече 5 години прекарват половината от времето си с нея, а другата половина - с баща си. Ситуацията се улеснява и от факта, че бившите съпрузи живеят близо. „Тази схема носи стабилност, дъщерите ни винаги знаят - каквото и да се случи, майка им и баща им ще бъдат насреща“, добавя Гуд.

Тази идилия не се е случила веднага, но момичетата постепенно са свикнали с новата ситуация и сега я възприемат като нещо напълно нормално. „Основното е да обясняваме на децата какво се случва и да не даваме лъжливи надежди, че "татко ще живее с нас отново", подчертава Луси.

Според нея съвместното родителство е от полза за цялото семейство - общуването става по-качествено, а връзката с мама и тате - по-плътна и по-позитивна. Родителите също са щастливи, защото могат да разпределят половината от времето си за възпитанието на деца, а другата половина - за себе си.

„След развода станах по-щастлива и по-свободна, най-накрая имах възможността да се съсредоточа върху собствения си живот", казва Луси.

Съвместното родителство ми даде въздух, почувствах, че имам сили и способности да се движа напред, а това е важно.“  Гуд подкрепя този метод и в социалните мрежи, осигурявайки психологическа подкрепа на майки в подобна ситуация.

Сo-parenting практиката работи добре само, ако разведените родители се вълнуват не толкова от собственото си благополучие, а се съсредоточат над благополучието на децата, казва австралийският експерт по семейни отношения Шарън Уит.

Ключът към запазването на нормални, добри отношения между разведените родители според нея е способността за преговори. "Съвместното родителство не работи, когато в дома на майката децата трябва да следват същите правила и да изпълняват определени изисквания, а в дома на папата всичко е съвсем различно. За децата това е огромен стрес", предупреждава Уит.

Друг експерт по семейни отношения, д-р Джъстин Куулсън, съставя списък с основните условия при тази родителска ситуация:

- Разделените родители трябва да живеят близо един до друг, за да не се нарушава обичайния ритъм на живот на децата – ходене на училище, занимания и приятели;

- Двамата родители са длъжни да се грижат за децата поравно, иначе конфликтите са неизбежни, както и взаимното недоволство;

- Децата не бива да чувстват разлика в материален план между майката и бащата – и двамата са длъжни да осигуряват еднакво децата си и да харчат по равно за тях;

- Независимо какви чувства изпитват родителите един към друг, те са длъжни да поддържат добри отношения и да демонстрират взаимно уважение.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа