Как да се караме правилно

6 съвета от психолози

23 октомври 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Да мислим за семейния спор не със страх, а като обективна реалност и да извличаме от него максимална полза. Защото скандалът, ако е резултатен, може да бъде мощен стимул да изведем отношенията си на ново, стабилно ниво, и да променим градивно ситуацията. Това твърдят специалисти и изброяват няколко правила, към които да се придържаме, за да бъде спорът позитивен, съобщава letidor.ru.

Мъдро постъпва този, който по време на конфронтацията не прекъсва, а изслушва – това е първото правило на разумната дискусия.

Второто правило може да се формулира така: „Питай за това, което не разбираш.“ Защото хората обичат да казват, че са "способни да четат мислите на другия", но това е голяма заблуда, според психолозите.

Третото правило се свежда до необходимостта да обясните своята позиция. "Да премълчите и да затаите недоволството си е по-опасно, отколкото да си кажете неприятни думи“, предупреждават експертите.

Облечете чувствата си с думи, не с грубости – това е правило номер 4. Счупените чинии и разбитите мебели разреждат емоционалното напрежение, но с нищо не допринасят за разбирателството и единомислието.

Петото правило: спорете в подходящо време и на подходящо място. Не започвайте скандал, когато партньорът ви бърза за работа или си търси трескаво ключовете от колата, или когато е уморен. Не проваляйте и романтичната вечеря с драматизации.

Гаранция за конструктивния развой на нещата е способността да знаете кога да спрете или поне, да забавите спора - правило номер 6.

И правило 7: Около 70% от времето си съпрузите прекарват в спорове за неща, които е невъзможно да се променят, сочи статистиката. Но този подход е безсмислен, тъй като е неефективен – спорете за проблеми, които търпят развитие. Опитите да разрешите нерешими конфликти могат само да увеличат стреса, злобата и депресията.

Ние можем да добавим само едно - крилатата фраза на Кърт Вонегът към семействата от книгата "Фарс или никога вече самота": "Бих искал хората, за които условно се предполага, че се обичат, да си припомнят следните думи, когато се счепкат: „Моля, по-малко любов и повече добро държание.“

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.