След първото дете идва кризата в отношенията

Защо се случва и какво да правим

Илюстрация: Shutterstock

Стоите си вие така красива, с пуснати коси, леко приведена над детското креватче и се умилявате. До вас мъжът ви прави смешна физиономия на весело гукащото бебе. Вероятно така сте си представяли майчинството, но реалността се оказва толкова сурова, че успявате понякога да вземете душ и да се срешете.

Последния път, когато правихте секс, беше в някакъв век преди нашата ера, скандалите все се случват от нищото, а вие се опитвате да пропъдите от главата си мисълта: „Защо ми беше всичко това?
Успокойте се – това се случва на всички и обикновено отминава. Има даже и научно обяснение: криза след раждането на първото дете. Но всичко по реда си…

През 2009 година Денвърският университет публикува шокираща статистика: 90% от семейните двойки след раждането на детето отбелязват намаляване на удовлетворението от своите отношения. Освен това – колкото по-високи били очакванията, толкова по-сложно било на двойката да преживее първата година след раждането на бебето. Вместо близост и топлина – отдалечаване, вместо взаимно разбиране – скандали.
Защо се случва така? Психолозите определят няколко основни причини:

Били сте двама, станали сте трима
Отношенията ви претърпяват колосални промени, ролите се сменят. Преди сте били любовници – просто Мъж и Жена, а сега сте родители – Майка и Баща. Това шокира: в един прекрасен ден вие разбирате, че заедно с вас съвсем не е този човек, когото някога сте обичали. Дори да се познавате от училищната скамейка и имате брак от 10 години, все едно трябва да се запознавате отново.

Вариантите са два: или се адаптирате към новите роли, или това е началото на края. Обикновено осъзнаването на това, че „детето е завинаги“ се случва към края на първата година от живота на малкото. Двойките, които благополучно преживяват тази криза, минават на ново ниво в отношенията си и семейството им става по-здраво.  

Какво да правите?
Разберете, че проблемите са временни, не се отчайвайте и не тропайте с крак. Може да ви се струва, че всичко е зле и искате да го върнете „както си е било“. Както си е било може би никога няма да стане, но може да стане пъти по-добре, а това зависи само от вас.

Осъзнаването на този факт и живеенето в настоящето, а не тръшкането по миналото, е първата стъпка по пътя към преодоляването на кризата.

На мъжете също им е трудно
Бременността и раждането са огромно емоционално и хормонално натоварване за жената. Следродилната депресия е разпространено явление. Може да се разстройвате от това, че не влизате в старите си дънки, но на този фон продължавате да вършите колосална физическа и ментална работа – да се грижите за детето и отношенията си с партньора, които трябва да създавате на практика отново.

В този момент мъжът също преживява не по-ведри времена: той не съвсем добре разбира своята роля, ревнува ви от детето, а детето – от вас.

Какво да правите?
Опитайте се да се поставите на негово място. Той вижда, че сте родила, всички се въртят около вас, кърмите, емоционално близки сте с бебето, имате връзка. А той какво прави? Затова максимално го привличайте към общите задължения: къпане, преобличане, игри. Важното е да не се налагате – мъжът трябва да се научи да общува с бебето, а не да го карате машинално да изпълнява битови задължения.

Не забравяйте и за себе си – отпочиналата майка е щастлива майка, което е равно на щастливо семейство. Ако има възможност да помолите роднина или приятел – всяка помощ е безценна. Вземете си „минутки на спокойствие“ – нека това бъде просто вана, маска за лице или ходене до магазина.

Всяка млада майка ще ви каже: ходенето до магазина сама с колата и пусната музика е нещо прекрасно! Ако чувствате, че не ви е по силите да се справите с налегналите ви проблеми, не се тревожете да се обърнете към специалист. Грамотният психолог ще ви помогне да преодолеете тази трудна първа година на родителство.

Източник: woman.rambler.ru 

Коментари
Последни видеа