Защо детето гледа един филм по 100 пъти, без да му омъзне

Трябва ли да се притесняваме, отговарят психолози

Илюстрация: Guliver / iStock

Вероятно сте се сблъсквали с феномена, при който детето ви може да гледа един и същи филм или една и съща анимация по 100 пъти. Родителите вече имат нервни тикове само от музиката в началото, а на детето му е весело и хубаво.

Нормално ли е малкото да иска да гледа едно и също? Трябва ли нещо да се направи по въпроса?

Каква е причината?

Първо, детето се опитва самостоятелно да разбере някакъв проблем, който се развива във филма. И, за да осъзнае какво става, кой и защо попада в дадена ситуация, то предпочита да го гледа отново.
Ние също често повтаряме на децата, че преди хранене трябва да се мият ръцете, и колкото по-често го казваме, толкова по-голям ефект има. С анимациите се случва същото.

Втората причина – детето се бори със страховете си. И затова гледа как въпросния страх е победен от главния герой, като пренася неговия опит върху себе си. Малчуганът се опитва да разбере основни жизнени правила и да се учи от ситуациите, които възникват във въпросната анимация.

И третата, най-очевидна причина – детето просто харесва тази анимация! Съвременните хлапета имат много повече възможности, отколкото когато вие сте били малки – не трябва да стоят пред телевизора и да чакат да пуснат любимото филмче, те могат да го гледат, когато си поискат. А те искат да го правят винаги, защото повтарянето на едни и същи действия им създава комфорт. Във филма те знаят точно кое след кое следва и това не ги плаши.

Не е ли вредно?

Гледането по много пъти на една и съща анимация е съвсем безвредно. Ако, разбира се, филмът не нанася травма върху психиката на детето. Малчуганът се учи на правилни норми на поведение, от грамотната реч на героите, както и да прави избор в сложни ситуации. Анимациите учат децата за живота, както и книгите.

В някои случаи обаче е добре да се замислите. Нещата може би не вървят в правилната посока, ако детето гледа отново и отново нещо, което не харесва. Вие виждате, че то се страхува или става агресивно след филма, но така или иначе настоява да гледа именно него.

В този случай детето се безпокои от това, което се случва на екрана, възможно е нещо да не разбира или да го плаши. Попитайте го защо гледа това филмче, какво не му харесва и се опитайте да откриете причината за тревожността.

Признак ли е за нещо друго?

Много родители по форумите пишат панически по темата, като мислят, че гледането на една и съща анимация е признак на аутизъм, но това съвсем не е така. Да, възможно е и да е, но освен него трябва да има и още много други симптоми. Ако детето след гледането на едно и също филмче продължава да гледа в една точка, не отговаря на името си и се държи странно – тогава вече имате причина за тревога.

Какво да направите, ако искате да прекратите това?

Ако вече не може да търпите детето да гледа едно и също, а то настоява, може да опитате да поговорите с него за това и да го заинтересувате с нещо друго. Може да бъде някаква съвместна дейност (в най-добрия случай – на основата на сюжета на филма). Например, вие знаете, че малчуганът най-много харесва в анимацията това, че страхливецът става храбър. Припомнете си подобни сюжети в други анимации и предложете да ги гледате заедно, за да разберете как другите герои се справят със своите страхове.

Не трябва да забранявате гледането на конкретната анимация или филм, освен ако нямате правилото, че „се гледа само по един час на ден“. Но никакви: „Повече няма да гледаш това, писна ми!“ Това е нечестно спрямо детето. А ако уговорките не помагат – потърпете, рано или късно вашето хлапе само ще превключи на нещо друго.

Текст: tlum.ru, превод Надя Горанова

Коментари
Последни видеа