Научете детето на повече от "извинявай"

Личният опит на една майка

Илюстрация: Guliver / iStock

Всички знаем за какво става дума. Децата бързо казват "извинявай", защото са наясно, че това искаме от тях, но действително осъзнават ли значението на думата? Как да ги научим да нещо повече от "извинявай"? 

Дъщерите ми са на 7 и 10 г. и не съм първата, която си признава, че не съм експерт в родителството. Въпреки това има няколко неща, с които съпругът ми и аз смятам, че се справихме добре. Сега ще ви споделя какво означава да кажеш "извинявай" у дома.

Когато едно от момичетата ни направи нещо, за което трябва да се извини, звучи ето така:

"Извинявам се за ____________."

"Това не беше правилно, защото ___________."

"Следващият път аз ще _____________."

"Прощаваш ли ми за това, че ______________?"

Да си призная, когато започнахме да прилагаме този метод, беше трудно - всъщност, дори след година имахме неудачи, но тъй като държахме на него, не се предадохме.

Ще споделя и една случка по темата. Бяхме в къщата на приятели и 6-годишната ми тогава дъщеря трябваше да се извини на друго дете. А тя е много инатлива. Крещеше, въпреки че се извини, но отказа да продължи с останалите стъпки - а те наистина са трудната част. Аз седнах на пода и я прегърнах, което продължи вечно, до момента, в който тя продължи с останалата част от извинението. Можехме да се приберем вкъщи, можех да се предам, тъй като цялата случка беше засрамваща за мен като майка, но проявих търпение и тя се извини както трябва. А знаете ли кое беше най-хубавото? След това никога не ни се случи подобно нещо. Когато си тръгвахме, си мислех, че приятелката ми ме мисли за откачена майка, но знаете ли какво? Тя ми каза, че й е харесало как съм държала на своето и не съм се дала, както и че за нея това ще бъде пример и ще използва метода със своите деца.

(Забележка: Важно е да запазите спокойствие и да не засрамвате детето - това не е наказание, а просто модел за мило поведение.) 

Минаването по тези стъпки на извинението помага на децата да разберат за какво съжаляват и ги кара да мислят какво биха направили вместо това следващия път. Често децата повтарят едни и същи поведенчески модели, защото така са свикнали и никога не са мислили по въпроса от друга гледна точка.

Понякога е доста трудно да възпитаваме децата на определени неща, а най-добрият начин си остава личният пример. Затова, когато трябва да се извиня на някоя от дъщерите си, използвам същия метод.

Източник: mommymoment.ca, превод Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.