Как да говорим с децата за смъртта

За да избегнем емоционални кризи, доколкото е възможно

19 Март 2019 г.
Как да говорим с децата за смъртта

Снимка: Guliver / iStock

Главното притеснение на много родители е първият разговор за секса: кога да се проведе, как, какво трябва да се каже и какво да се спести. Но родителите трябва да посвещават също толкова време и усилия, за да подготвят децата си за смъртта на близки хора.

Хубаво е, че малките под 5 години не се замислят много-много за смъртта - така и трябва да бъде. Но когато я срещнат, невинаги възприемат правилно случилото се и невинаги я разбират - някои просто се правят, че не ѝ обръщат внимание, други се затварят в себе си, стават разсеяни и се отдръпват от околните, опитвайки се да преодолеят тъгата си.

Има деца, които ги избива на тъжни настроения, плач и сантименталност. Може да се стигне и до крайни емоционални изблици, до кошмари и сериозни душевни травми, особено, ако смъртта е настъпила неочаквано.

Хубаво е още, че в наши дни хората живеят по-дълго и повечето децата са щастливци с живи роднини, но когато се случи да се натъкнат на тази тъга, те трябва да са подготвени – колкото и да е тежко да говорите за това.

Всички ние до известна степен сме свикнали да мислим, че смъртта е нещо неестествено. Но смъртта е в естествения ред на нещата. Дори някога са я наричали „последната награда“. И тя все още е това – вид облекчение.

Когато умре близък човек, когато се случи това да е дете, сякаш отговор няма. Невъзможно е да се разбере и осмисли дори от големи хора, камо ли малък човек да осъзнае какво означава безвъзвратен край.

Може би трябва да се обясни на малките, че човекът вече няма да се върне, освен в спомените ни - няма рецепти как точно да говорим с децата за окончателното сбогуване с живота.

Може би не трябва да крием скръбта си, а да разказваме хубави спомени с човека, който вече не е сред нас. Колкото и да е болезнено това.

Защото децата се учат на всичко от родителите си, включително и на това как да тъгуват. Когато и те са познавали този човек, ще им е по-лесно да знаят, че не са сами в мъката си от неговата загуба.

Обикновено родителите избягват да водят деца на опело, погребение и възпоменателна служба, за да не ги разстройват психически, с идеята, че малките имат по-крехка психика. И обикновено са прави, макар че колкото и да са натоварващи емоционално, подобни ритуали помагат на децата да осъзнаят границата между минало, настояще и бъдеще.

Още едно може би: колко време да продължи страданието – вероятно на всеки семеен празник детето ще се сеща за починалия, ще се потапя в тъга, и никой не може да каже дали те ще продължат да страдат година или повече – емоционалното възстановяване може да отнеме много време, важното е да успеем да облекчим страданието.

И така, как да говорим с децата на тази тема?


- В подобни разговори няма място за недомлъвки – налага се да кажете тъжната новина ясно и искрено, но без да изпадате в плашещи подробности, например за това колко е страдал човекът, от какво е боледувал, бил ли е в болница, как се е случило и т.н.

За много деца до 6-7-годишна възраст понятията „вечност“, „безвъзвратност“, „смърт“ са абстрактни и едва ли ще разберат как така никога повече няма да видят любимата си баба, дядо, братовчед… Загубата на домашен любимец също си остава неясна за тях, макар да предизвиква шок.

Може да сведете обясненията до минимума: "Той вече не чувства нищо, нито болка, нито студ." 

- Проявявайте съпричастност към малкото и всячески се постарайте да го успокоите въпреки сложния момент, защото е много вероятно то да започне да се тревожи за вас, да пита дали и вие ще умрете, дали то ще умре. Уверете го, че сте внимателни към себе си и всички, че няма нужда да се притеснява, защото се грижите за здравето и безопасността – неговите и своите.

Важното е да не допускате детето да изпадне в прекалена апатия или да получи емоционална криза - никой не може да контролира мислите, но все пак, ако видите, че приема темата прекалено тежко, разсейте го, опитайте се да разберете какво точно мисли и чувства, за да намерите правилните думи за успокояването му.  

- Ако прецените, че детето няма да понесе добре скръбни ритуали, ако присъства на тях, предложете му да измисли свой начин, с който да изрази тъгата си и да покаже любовта си към покойния, например като всяка година на определена дата пуска хвърчило в небето, или му пише писмо, за да му разкаже за себе си – защото човекът би се радвал на неговите успехи.

- Обяснете на детето, че сълзите са нормални в такава ситуация - след загуба на близък човек всички, които са го познавали и обичали, са тъжни, но децата не бива да страдат като възрастните. Че ще мине време и тогава ще дойде ред на усмивки. И че всички биха искали детето да бъде щастливо, че радостта е по-градивна. "Да, понякога баба много ти липсва, разбирам те, и с мен е така. Нека си я спомняме с любов и да гледаме напред.“

Марина Атанасова

Заедно

Принцовете Уилям и Хари за първи път разказват за последния разговор с майка си

Да поговорим

10-те важни разговора с тийнейджъра (част ІІ)

Да поговорим

10-те важни разговора с тийнейджъра (част І)

Още от Да поговорим

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Помощ! Нямам вече сили

Въображението и креативността са важна част от развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Как да развиете креативността и въображението на вашето дете

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

 

8 неща, на които детето ще ви научи

Или се стегнете, или премислете добре станалото.

Снимка: Shutterstock

Ако в момента ви е много тежко, повторете си тези фрази

Дете рисува с ръце. Снимка: Guliver / iStock

Станислава Чуринскиене: първи сигнали, които издават деца в аутистичния спектър

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Елизабет Хърли

Снимка: Getty images

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Джорджина Родригес. Снимка: Instagram

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Здраве

Помощ! Нямам вече сили

7 начина да се спасите от прегаряне

Джорджина Родригес. Снимка: Instagram

Заедно

Приятелката на Кристиано Роналдо тренира заедно с децата

Джорджина Родригес не пропуска заниманията във фитнес залата

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс. Снимка: Instagram

 

Заедно

Майкъл Дъглас на кадър със съпругата и внуците

Актьорът се снима с децата на сина си за първи път от много време

Отворена книга, кафе и люляк. Снимка: Getty 

Въображението и креативността са важна част от развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

8 неща, на които детето ще ви научи

Изучавайте всяка негова реакция и скоро ще се убедите, че и то също може да ви е учител

Ако ви предстои пътуване в този период, подгответе се предварително за различните ситуации.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Безопасно пътуване по време на бременност

Ето какво трябва да знаете, ако очаквате бебе, а ви предстои ваканция