Кризата на 8-годишните

Какво е това и какво да правим

Снимка: Guliver / iStock

Психологията на момчетата и момичетата много ясно се проявява именно през 8-ата година. През този период децата осъзнават разликата между половете и вече могат достатъчно обективно да оценят себе си. При осемгодишните рядко се среща завишена самооценка, в тяхното съзнание живеят два „Аз-а“ – този, който съм в момента, и този, който искам да бъда.  

Много често примери за подражание са герои от анимационни филми или сериали. През този период за родителите е особено важно да следят за това колко време прекарва детето пред екрана и какво точно гледа, какви книги чете – също. Разбира се, идеалният вариант е, когато главните герои в живота – и на момченцата, и на момиченцата, станат техните майка и бащи.

За целта трябва да се постараете – да прекарвате много време с детето си, да бъдете честни с него, искрено да се интересувате от увлеченията му, да измислите общо хоби, винаги да помагате на ученика, когато той ви помоли за това, да разказвате за живота си.

Много често децата на тази възраст започват да се съмняват в авторитетите на възрастните и в частност на родителите си. Това се случва, защото ученикът от книгите, телевизията или думите на учителя е получил отлична информация за същото, което е слушал от мама и татко. А това може да доведе до непослушание.

За да избегнете конфликтни ситуации

Не лъжете дъщерята или сина си. Ако чуете въпрос, на който не можете да отговорите, най-правилно е заедно с него да потърсите отговора в книга. Така не само ще го намерите, но и ще научите детето на нещо полезно.

8-годишните момчета и момичета вече имат разлики в поведението си и отношението към света. Момичетата стават по-сдържани и започват да отделят повече внимание на външния си вид.

Сред основните им занимания могат да бъдат танци, пеене, художествена гимнастика, рисуване. При тях отговорността на тази възраст е добре развита: те изпълняват домашни задължения, прилежни са в училище, готови са да помогнат с домашните на по-малки братя или сестри. Настроението им е стабилно.

При момчетата всичко е наопаки. Настроението им може рязко да се промени – от висока самооценка до пълна загуба на увереност в себе си и своите възможности. Те са по-емоционални и активни. А в сравнение с момичетата на същата възраст у тях в много по-малка степен са развити изпълнителността, търпението, постоянството и точността.

И момчетата, и момичетата на тази възраст еднакво се нуждаят от подкрепата на родителите си. Децата вече се усещат големи, но често не знаят как да се държат у дома, в училище, на улицата. През цялото време направлявайте децата, показвайте им достойния пример, като постепенно развивайте детската самостоятелност.

Как да помогнете на дете да се справи с кризата на 8 години

Бъдете повече време с него и участвайте активно в живота му. Разговорите и анализите на книги, ситуации, постъпки, са много важни за формирането на детската личност. При общуването с мама и тате малките формират своя скала на ценностите.

Разрешете на детето самостоятелно да изпълнява някакви задания, оказвайте помощ само в случай на нужда. Постепенно го учете да върши домакински задължения, но без да го принуждавате. При 8-годишните на първо време са познавателните мотиви – на тях им е интересно всичко ново.

Методи на възпитание на 8-годишното дете

Съвременните методи значително се различават от тези, които бяха приети преди десетилетия. Едно от обясненията е повсеместното разпространение на информационните технологии.

Не е редно напълно да спирате телевизора или достъпа до интернет на детето, но би било добре да контролирате получаваната информация.

А възпитанието при момчетата и момичетата през този период е съвсем различно. При момичетата постепенно трябва да започнете да се занимавате с домашни задължения, като готвене, чистене и подреждане. В това време на малката ще й е нужно да усети, че не я обичате заради изпълнителността и отговорността й, а заради това, което е. Хвалете момичето, а не нещото, което е свършило.

На момчетата им е важно да получат оценка на резултатите. Те вече смятат себе си за млади мъже, които са готови да изпълнят каквото и да е, вместо по-големия си брат или бащата.

Много майки и бащи спорят за това, до колко трябва да е самостоятелно момчето на тази възраст. Майката би следвало да отпусне детето, а бащата – да не го потиска и да не му налага да прави това, което не му е интересно.

Текст: Елена Моисеева/detstrana.ru, текст: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.