9 имена, които означават „живот“ или „изгрев“

Без да броим красивото славянско име Зорница

Снимка: Guliver / iStock

Имената, които символизират началото на новия живот, изгревът на слънцето, първите жизнерадостни топли лъчи, възраждането и плодородието са много по света и много подходящи, когато детето ще се роди в сезона, олицетворяващ възраждането и цъфтежа – пролетта.

Но например жените, наречени със старото славянско име Зорница или Зора – както се е наричала богинята на утрото в славянската митология, празнуват имен ден на 30 октомври – деня на Св. Зиновий и Зинови.

Всички имена, които сме подбрали в този списък, са прекрасни и можете да наречете с тях децата, родени във всеки един сезон, защото казват, че името предопределя съдбата!

Аврора

Това женско име се среща рядко, и по смисъл е като Зорница и Зара, и в превод от латински език означава „зора“ или „изгрев“. Носила го е римската богиня на разсъмването, която съответства на древногръцката богиня Еос и, според митологията, е посрещала всеки нов ден на колесница с крилати коне, с факел в едната ръка и съд, пълен с утринна роса в другата.

Марта

Съзвучно е с името на месец март, но по значение няма връзка с пролетта, а се превежда от древноеврейски като „господарка“ или уважителното „госпожа“. Св. Марта е почитана от църквата на 4 юли, според библията тя е видяла възкресението и на брат си Лазар, и на Исус Христос.

Мая

Това име има много интересен смисъл. Според една от версиите то произхожда от името на - най-голямата от Плеядите, седемте дъщери на титана Атлас и се превежда като „богиня на плодородието“. Според друга хипотеза, името е образувано от думата "маим", която на иврит означава „вода“, а водата е сред символите на живота.

Мая се е наричала и индийската царица, майка на принц Сидхарта, когото и до днес е почитан като Буда (което означава „просветен“). Според легендата 9 месеца преди тя да роди Сидхарта, на сън ѝ се е явил бял слон, който се е вселил в нея.

Маорите – коренно население на Нова Зеландия също кръщават своите деца Мая, като тълкуват смисъла на това име като „храбър войн“.

Евелина 

„Жизнена сила“ е едното значение на това красиво име с еврейски произход, но според някои името произхожда от бретонското Авалин, образувано от Авел – „дихание“. Напомня на популярните в цял свят Ева и Евита.

Вита, Витомир, Виталий

Снимка: Shutterstock

Витална - жизнена, енергична, бодра, силна, като пролетта – това е посланието на името Вита, което се среща и в древен Рим, и в славянския свят, заедно с мъжките Витомир и Виталий – от латински „животворящ“.

Зоя и Живка/Живко

Зоя на древногръцки означава същото, като Вита – „живот“, и има същия смисъл като славянското име Жива, Живка, Живко.

Димитър, Дима, Димитрана

Хората с тези имена са наречени на древногръцката богиня на плодородието Деметра, и затова се свързват с началото на новия живот и земеделието. Имен ден празнуват на 26 октомври в почит на Св. Димитър Солунски чудотворец.

Коментари
Последни видеа