Развитието на бебето месец по месец

Какво да очакваме и кои нови умения то ще придобие, докато расте

Снимка: Shutterstock

През първата година бебето наистина претърпява удивителна трансформация – и от беззащитно пеленаче, което разчита само на вас, се превръща в човече, което говори, движи се и мисли самостоятелно. През тези 12 месеца то наистина претърпява невероятна и динамична промяна. Расте с бързи темпове и всеки следващ месец ви изненадва с нови постижения и напредък. Разбира се, всяко дете е индивидуално и се развива със свой темп. Но има общи етапи, през които преминава всяко бебе през съответния месец. Ето какво да очаквате от него месец по месец.

1-ви месец: Реагира на гласове

През този месец бебето расте сякаш с часове. То поддържа контакт с очи, плаче, когато има нужда от помощ и реагира на гласовете и усмивките на най-близките си.

2-ри месец: Издава звуци в отговор

Бебето започва да наддава на тегло. Научава се да отговаря с усмивка на познатия глас и изучава лицата, които вече разпознава. Опитва да фокусира движещите се обекти на фона на неподвижните. Бръмчи и издава свои звуци, които са неговият начин да отговори на родителите си. Демонстрира по-силни емоции - като гняв например.

Снимка: Shutterstock

3-ти месец: Започва да се усмихва

Бебето продължава видимо да расте на външен вид. Започва да се усмихва, когато се усмихвате, и усмивката ангажира цялото му тяло – то повдига ръцете си, разтваря ги, рита с крачета от удоволствие. Бърбори, за да привлече вниманието ви и имитира израженията на лицата, които вижда, както и определени движения.

4-ти месец: Движи активно ръцете си

Движи ръце и опитва да се избута, когато го поставите по корем. И прави опити да се дърпа, когато го гушнете силно. Вече се смее на глас, заиграва се и плаче, когато изпита някаква нужда или просто от скука.

5-ти месец: Обръща се наляво и надясно

Бебето става все по-напористо и започва да се търкаля наляво и надясно. Научава се да прехвърля предмети от едната ръка в другата. Издава звуци и прави мехурчета с устата си. Плаче за мама и татко, ако са извън полезрението му и обича да играе, докато го кърмите.

6-ти месец: Показва емоциите си

Протяга се в опит да достигне малки предмети или играчките, които висят над леглото му. Удря с ръчички и издава звуци, които наподобяват писъци и мърморене. Започва да проявява и някои черти на характера си: показва темперамент или радост, когато е доволно от нещо.

7-ми месец: Смуче палеца на ръката или крака си

Започва да пълзи. Научава се да смуче палеца на ръката или крака си. Става все по-забавно за комуникация. Вече умее да изразява силно гнева си. Имитира звуците на възрастните.

8-ми месец: Седи стабилно и пляска с ръце

Умее да седи без никаква подкрепа и опитва да пляска с ръце. Реагира, когато го извикате по име. Може да стане притеснително или срамежливо, когато се срещне с непознати.

9-ти месец: Имитира жестовете

Опитва се да пълзи и да изкачва стъпала. Имитира жестовете, които другите правят. Обича да играе с родителите си и да пресъздава техните дейности – готвене например.

Снимка: Shutterstock

10-ти месец: Опитва да се изправи и задържи на крака

Прави опити да се изправи на крака. Разбърква и подрежда играчките си отново и отново. Започва да изгражда самочувствие. Отговаря емоционално на аплодисментите. Показва всички настроения, независимо дали е щастливо, тъжно или ядосано.

11-ти месец: Активно търси внимание

Не ви позволява да четете книги или вестници. Опитва се да се налага пред мама и татко. Отказва да съдейства – например при обличане. Обожава банята.

12-ти месец: Прави опит да говори

Изправя се без никаква подкрепа и вероятно ще направи първите си стъпки в този месец. Опитва да говори и казва 2 до 3 думи. Помага, докато го обличате и опитва да избута ръцете си в ръкавите. Демонстрира чувство за хумор.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.