Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

06 Януари 2023 г.
Защо бебето плаче

Снимка: Shutterstock

Съвсем естествено е едно бебе да плаче. За всяка млада майка обаче е трудно първоначално да дешифрира, какво има предвид то със сълзите си. Това определено отнема време, но след като научите каква е причината, ще станете доста по-умели в успокояването.

Ето какви са различните значения на плача от първия до осемнадесетия месец:

Снимка: Shutterstock

От 0 до 3 месеца

Плачът е единствения метод на новороденото, чрез който то ще ви сигнализира, че нещо не е наред. Обичайно най-малките реват поради глад, сънливост, мокър или мръсен памперс, прекалено горещо или прекалено студено. Но според експерти причината може да се окаже и в адаптацията към реалния свят, която понякога е трудна.

През първите няколко месеца 43% от бебетата плачат до два часа на ден, 29% повишават глас до три часа, а други 14% плачат до четири часа, показват британски изследвания. Друга основателна причина за сълзите на вашето мъниче може да са коликите. Ако иначе здраво бебе отговаря на правилото на трите: повече от три часа плач на ден, три дни в седмицата, в продължение на повече от три седмици, то най-вероятно има колики.

Как да се справите: Преминете през списъка с възможности, за да се опитате да откриете проблема и да го разрешите. С времето ще станете по-добри в разпознаването на сигналите на вашето дете. Може дори да предвидите кога трябва да яде, да се наспи или да му бъде сменена пелената преди първото хленчене. Когато причината не е ясна, преминете към повиване, държане на бебето настрани или по корем, люлеене (или поклащане) в ръцете ви, издаване на шумолящи звуци в ухото му или предлагане на нещо за смучене, например гърда, биберон или вашия пръст. Не се тревожете, това няма да го разглези, а напротив – ще му бъде от полза. Ако ревът на новороденото ви се струва необичаен, проверете дали няма температура и след това се свържете с педиатъра му.

От 3 до 6 месеца

Докато при новородените бебета плачът е по-скоро инстинктивен, при по-големите той вече е доста по-осъзнат. Сълзите му се превръщат в признак на разочарование, когато нещо не се получава, както трябва да стане. На този етап връзката с вас (и с другите у дома) става още по-ключова и вие сте много по-стимулиращи от всяка играчка. Бебето обикновено предпочита вашето лице пред непознато и реагира по-лесно на вашата усмивка, отколкото на усмивката на друг човек. Това може да означава, че е по-склонно да изисква присъствието ви, дори и през нощта. Факт, който вероятно много ще ви зарадва, е, че през този период плачът обикновено намалява драстично, особено при бебета, които са имали колики.

Как да се справите: Хубаво е да прекарвате повече време с вашето мъниче лице в лице и да „общувате“ помежду си. Ако то плаче през нощта, опитайте се да не го вдигате. Вместо това отидете при него и пробвайте да го приспите отново с ласка . По този начин то ще знае, че сте до него, но ще се научи да се успокоява и само.

От 6 до 9 месеца

През тези месеци детето вече използва ръцете си, за да борави с играчките, седи самостоятелно и евентуално се придвижва пълзейки. Когато бебетата  в този период не получават достатъчно време за игра или се разстройват от ограниченията, те могат да плачат често, за да ви накарат да ги разберете. По-големите бебета вече доста добре различават познатото от непознатото и това също може да провокира раздразнение у тях. А и все пак да не забравяме зъбите, които поникват през този период и причиняват дискомфорт.

Как да се справите: Разсейвайте детето си. Преместването на фокуса върши чудеса на този етап, тъй като бебето може да не осъзнае, че забраненият предмет, например кухненски нож, съществува, когато е извън полезрението му. Когато имате посетители, посрещнете ги топло, дори с голяма прегръдка, за да знае бебето, че е в безопасност. Що се отнася до възпалените венци, облекчете болката с мокра кърпа, охладена в хладилника, играчки за никнене на зъбки или някакво успокояващо лекарство, което вашият лекар ви е препоръчал.

От 9 до 12 месеца

След всички тези месеци вече сте професионалисти в разпознаването на това дали хлипането на бебето означава храна или успокояваща прегръдка. Но тогава се появява и нова причина – настроението. Детето ви може би ще започне да усеща, когато вашата емоционалност е променена. Когато се усмихвате и то се усмихва. Но когато сте уплашени или ядосани, то може да се почувства потиснато и да се разплаче. Освен това в тази възраст децата започват да придобиват дози независимост Без думи естествено, бебето ще посочи или ще се придвижи към даден обект , надявайки се, че ще го разберете. Ако това не се случи, вероятно ще последва рев. Смяната на памперси също може да се окаже проблем, тъй като децата в този етап стават доста активни.

Как да се справите: Ако малчуганът ви изглежда реагира на вашето лошо настроение, поемете няколко пъти дълбоко въздух и се опитайте да започнете отначало. Ако научите детето си на някакви знаци, с които да показва, какво желае, може да избегнете излишното хленчене. При трудна смяна на пелените, дайте на бебето си играчка, с която да привлечете вниманието му за кратко.

Снимка: Shutterstock

От 12 до 18 месеца

На тази възраст децата искат да изследват всичко, постоянно са в движение и не приемат добре ограниченията. Растежът на мозъка и тялото на бебето изпреварва способността му да говори - изоставане, което може да доведе до сривове. Бебетата не само са недоволни, че им поставяте граници, но също така се притесняват, че физически не могат да правят всичко, което искат. Друг фактор е преумората, породена отново от по-активния нов живот на детето. Тя може да го направи доста по-раздразнително.

Как да се справите: За да намалите броя на случаите, в които казвате „не“, превърнете дома си в сигурно убежище. Премахнете острите предмети и опасностите от задушаване, закрепете лавиците с книги и другите мебели към стената и поставете ключалки на шкафовете и чекмеджетата на нивото на бебето. Ако закопчаването в седалката на колата предизвиква писъци, превърнете я в по-приветливо място с книжки или играчки. Придържайте се към графика за дрямка, доколкото можете, дори и да се налага да съкратите времето му за игра с някой връстник.

Елена Николова по материали от Parents

Здраве

8 уважителни причини бебето да плаче

Да поговорим

Как да успокоите плачещото дете преди сън

Здраве

Детето се буди със силен плач

Още от Да поговорим

Щастливи партньори разговарят. Снимка: Getty

Щастливи в брака: 5 начина да го постигнете

Семейство с деца лежи на легло. Снимка: Getty

Защо майките са толкова чувствителни, а татковците – обрани в емоциите

Излишните килограми в детска възраст са наистина проблем.

Снимка: Shutterstock

Детето е дебело! Мама ли е виновна

Разведена жена с дете. Снимка: Getty
 

Защо мъжете се страхуват от връзка с жена, която има дете

Тези, които обичат драмата и постоянното внимание, могат да превърнат съществуването ви в хаос.

Снимка: Shutterstock

5 типа хора, които ще ви съсипят живота

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Щастливи партньори разговарят. Снимка: Getty

Семейство с деца лежи на легло. Снимка: Getty

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Излишните килограми в детска възраст са наистина проблем.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Щастливи партньори разговарят. Снимка: Getty

Да поговорим

Щастливи в брака: 5 начина да го постигнете

Какво отличава щастливите двойки и как да се присъедините към тях (част 1)

Семейство с деца лежи на легло. Снимка: Getty

Да поговорим

Защо майките са толкова чувствителни, а татковците – обрани в емоциите

На какво се дължат различията и как да ги накарате да работят във ваша ваша полза

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Разведена жена с дете. Снимка: Getty
 

Мнение на специалиста

Защо мъжете се страхуват от връзка с жена, която има дете

Какви трудности и страхове идват след развода

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

4 причини да ненавиждате родителските чатове

Те са не само пълна загуба на време, но носят и стрес

Щастливите Джейсън Момоа и Адриа. Снимка: Instagram

Заедно

Джейсън Момоа на пътешествие с новата любима из Япония

5 месеца след като се разведе с Лиза Бонет

Майка гушка бебето си. Снимка: Getty

Да поговорим

Как да се освободим от чувството за вина пред детето

Просто премахнете думата „трябва“ от речника си

12-годишната Мейбъл. Снимка: Instagram

 

Заедно

12-годишната дъщеря на Брус Уилис следва стъпките на татко си

Дъщерята на Ема Хеминг играе в училищна пиеса, а по-големите й сестри я подкрепят

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Изборът на точната ученическа раница е много важен.

Снимка: Shutterstock

Образование

Как правилно да изберем ученическата раница

Ето кои са важните детайли, за които трябва да внимавате