10 здравословни навика за най-малките

Полезно е да ги усвоят сега, защото после трудно ще ги научите

18 Септември 2022 г.
10 здравословни навика за най-малките

Снимка: Shutterstock

Щастлив родител сте на малко момченце или момиченце. С интерес и възхита наблюдавате как всеки ден то учи нови неща, как развива своите физически и умствени способности и се стремите да му помагате в тези първи крачки в света по най-добрия начин. Сега е най-подходящото време да го научите и на някои важни здравословни навици, които ще му бъдат от огромна полза в бъдеще. Между 1,5 и 3 години детето попива всичко, което му покажете и е наистина важно да започнете сега, а не да отлагате във времето, когато ще ви бъде много по-трудно да го убедите защо е важно да прави конкретно нещо и защо трябва да избягва друго.

Снимка: Shutterstock

1. Задължителна закуска

Привикването на детето към рутинните часове за хранене: закуска, обяд и вечеря, ще му помогне да избегне ненужните похапвания на вредни храни между тези хранения. Това е може би най-важната стъпка, когато става въпрос за здравословни хранителни навици. А пълноценната закуска е част от този режим и в никакъв случай не бива да се подценява или пропуска. Тя помага на детето не само да е сито и да не посяга към вредните храни, а също така да бъде енергично и активно през целия ден.

2. Миене на ръцете

Миенето на ръце е на върха в списъка, когато става въпрос за здравословни навици. Но е важно то не само да го прави редовно, а да бъде и правилно. Затова покажете на детето как точно да мие ръцете си, за да бъдат те наистина чисти. Научете го също така как да употребява твърдия и течния сапун, защото когато тръгне на детска градина или училище, не се знае какъв вид точно ще има и то трябва да е подготвено. Важен навик, който децата трябва да усвоят е миенето на ръцете винаги преди хранене, дори да са били само у дома, както и след като се приберат от игри. Това ще ги предпази от доста заболявания.

3. Кърпичка при кашляне

Уверете се, че децата знаят как да използват кърпичка при кихане или кашляне. И им обяснете, че използваната вече кърпичка не се оставя на шкафа, още по-малко се пъха в ръкава на дрехата, а веднага се изхвърля. След което ръцете се измиват задължително.

4. Водата в тоалетната

Повечето деца бързат да напуснат това помещение, след като са си свършили работата, и пускат съвсем слабо водата, която не успява да измие добре тоалетната. Затова е важно да им обясните по какъв начин да правят това (според вида на тоалетната), за да бъде всичко чисто.

5. Игри на открито

Таблетът и телефонът дават временно спокойствие на майката, която успява да си свърши работата, докато детето й е заболо очи и пръсти в екрана. По-правилно и здравословно е обаче то да играе навън при всяка възможност. И в лошо време има много интересни неща, които могат да се правят на открито – да се скача в локвите например. Е, след това всички дрехи ще отидат директно в пералнята, а детето ще влезе под душа, но просто вижте греещите му очи и щастието в тях, след което помислете дали да му откажете тази игра. Добър мотив за излизане навън е и разходката на домашния любимец. За детето ще е интересно да разхожда кучето, а и това го учи на отговорности. Ако имате възможност, не се колебайте да си вземете куче. Когато е навън, детето тренира своето тяло, остава активно и се движи, което му помага в един по-късен етап срещу затлъстяването.

6. Време за семейството

Времето със семейството е изключително важно, особено за растящото дете. Винаги сядайте заедно на вечеря, общувайте, разказвайте си весели истории. Не е полезно за детето да се храни само преди родителите от страх да не прегладнее. Когато сяда на масата с мама и татко, то не само придобива здравословни навици, но и укрепва връзката си с тях.

Снимка: Shutterstock

7. Четете всеки ден

Четенето на книга преди лягане е полезен навик не само за най-малките, но и за по-големите деца. Така те започват да развиват умения за слушане с разбиране, да оценяват различни ситуации и да обичат книгите по принцип.

8. Къпане

Между година и половина и три години детето може да прояви характер и да откаже да се къпе. Ако това започне да се повтаря твърде често, има опасност да му остане навик след време. Затова опитайте да преодолеете кризата срещу водата и превърнете къпането в забавно занимание. Целта е детето да свикне с този ритуал и да го приема като нещо естествено.

9. Без газирани напитки

Знаем, че са вредни, но се случва да се поддадем на молбите на детето. Не е проблем, ако то пробва такава напитка или изпие малка чаша веднъж на два месеца например. Проблемът е, когато това се превърне в навик, тъй като любовта към подсладените газирани питиета се изкоренява трудно.

10. И без излежаване

Научете детето да се откаже от навика да се излежава твърде дълго в леглото. Това е може би един от най-вредните навици в ранна възраст, тъй като остава почти винаги за цял живот. А мързеливите деца са по-склонни да имат наднормено тегло и са по-застрашени от риск да развият някои заболявания. Освен това се представят по-зле в училище, показват различни проучвания.

По материали от Mamma sto bene

Да поговорим

Навиците, които издават нашия характер

Образование

Как с игри у дома да градим полезни навици

Да поговорим

Научно проверени трикове в помощ срещу вредните навици

Още от Да поговорим

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

15 полезни фрази и действия за успокояване на тревожно дете

Двама влюбени. Снимка: Getty

Обичам ли го още: 3 въпроса ще ви помогнат да разберете

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Начинът, по който държи ръката ви, издава какво наистина изпитва към вас

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Двама влюбени. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Двама влюбени. Снимка: Getty

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Да поговорим

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за двигателното развитие на детето

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Симптоми на дехидратация при деца

Малките се обезводняват много бързо в топлото време, затова е важно да знаете как да разпознаете това състояние

Илюстрация: Getty

Да поговорим

8 фрази, които рушат доверието на детето във вас

Когато от устата на родителите се изплъзват думи, които нараняват

Лиъм Хемсуърт. Снимка: Instagram

Заедно

Лиъм Хемсуърт е на почивка в Гърция с приятелката си

Звездата от „Игрите на глада“ се среща с модела Габриела Брукс от 2019 г.