5 тенденции при детските имена за 2016 г.

Изборът на име - колко е важен и с какво да го съобразим

09 септември 2016 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

"Както наречете лодката, така и ще плава", казват старите моряци. А когато става въпрос не за лодка, а за човек и как ще плава той в „океана на живота“, нещата са наистина много важни - как детето ще произнася името си, как ще го наричат, дали няма да му се подиграват, дали ще бъде успешно... Всеки родител иска детето му не просто да се пуска по течението, а да избира гордо курс напред към свое щастливо бъдеще.

Всеки звук, издаван от човек, носи в себе си различна енергетика. Даже съществува теория за влиянието на името върху характера на своя собственик. Според теорията всеки звук е вълна със своя собствена, строго определена честота. Името пък е своеобразен зашифрован сигнал, който човек получава от самото си рождение и това оставя особен отпечатък на личността.

Но да отчетем и това, че винаги в имената, с които хората кръщават децата си, има мода, която постоянно се променя. През 60-те и 70-те години у нас имаше порой от Пламеновци и Огняни, например. 

Някои от тенденциите се съхраняват и може да се предположи какви имена ще бъдат популярни в следващите години. Очертаваме 5 от тях.

Кратки и мили

Дългите имена по мнението на група учени, ръководени от демографа Марк МакКриндъл, губят популярност в цял свят. В Европа и САЩ очевидно намалява броят на децата, наречени Бенджамин, Кристофър и Николас. Все по-малко новородените в Русия, кръщавани Анатолий, Дмитрий, Вячеслав. Дори популярното женско име Анастасия постепенно сдава позиции за сметка на благозвучни кратки имена: Ева, Макс, Ед, Мила, Марк и др.

Снимка:: Guliver / iStock

Унисекс

Още една интересна тенденция – родителите дават на децата си имена, които подхождат еднакво и за момчета, и за момичета: Алекс, Мишел, Крис, Дани, Оли (Оливър и Оливия).

Такива имена са идеално решение за двойки, които не искат да знаят пола на детето си до неговото раждане.


Международни

Според мнението на демографа, все повече майки и бащи се стараят да наричат децата си с имена, които звучат ако не еднакво, то поне много близко до популярни имена в други страни. Това е удобно за семейства, в които родителите са от различни националности и за такива, които много пътешестват: Александър (Алекс), Максим (Макс), Михаил (Мишел), Кристина, Мария, Ана и още много.

Най-популярното име за момиче в цял свят все още е София (Софи). Произходът му е от древна Византия и се превежда от древногръцки като „мъдрост, разум, наука“.

Измислени от родителите

В стремежа си да дадат на детето уникално име, много родители стигат до извода, че нито едно от съществуващите не подхожда за тяхното най-специално дете на света. Затова решават да измислят ново или да изменят обичайното, добавяйки или махайки буква, сричка, цяло име. Ирина става Ириния, Александра става не просто Александрия, а Аля или дори Ая, светът се радва на появата на Микел-Анджело, Ева-Владимира, Василка се превръща във Василия...

В тази връзка някои постъпват по-различно, давайки на децата си имена на предмети или понятия: Хоуп (надежда), Норт (север), Оливие (маслина), Епъл (ябълка), Бруклин (град в Щатите) и др.

Двойните имена са, според някои родители, практично решение, когато трябва да се угоди и на двете баби или двамата дядовци, затова е „соломоновско“ да наречеш детето Теди-Слава, Деница-София, Мария-Елена, Божан-Владислав и пр. У нас в стремежа си за уникалност, но без да пристъпват желанието на бабата за продължение на името ѝ, родители проявяват изобретателност, само и само за да присъства „буквичката на дядото“ - Станимира от Станко, Камелия от Катя...

Ретро

Стремително набират популярност имена, които са били модерни в началото на миналия век: Сава, Давид, Мирон, Платон, Едит, Клара, Варвара, Теофания, Серафим/а, Грейс, Уилям, Хенри. Александър си остава едно от най-често избираните имена за момчета по цял свят.

У нас

В момента най-много мъже в България се казват Георги, Иван и Димитър. Следващи по популярност са Николай, Петър, Христо, Александър, Стефан, Йордан, Васил. Най-често срещаните имена при жените са Мария, Иванка и Елена, следвани от Йорданка, Росица, Десислава, Петя, Гергана, Виолета, Маргарита, Надежда, по данни на Националния статистически институт (НСИ) от началото на 2016 г.

И се забелязва тенденцията е за по-голямо разнообразие - при новородените през 2015 г. най-предпочитани са Георги и Александър, но често се срещат Мартин, Даниел, Никола. За момиче най-предпочитано през миналата година, а и през 2014-а е било името Виктория, следвано от Мария, Никол, Александра, Габриела, Дария, Рая, Йоана, София, Симона и Елена.

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа