6 качества на добрата баба

Ако ги притежава, значи сте уцелили десятката

16 януари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако младата майка има добра помощница, която в същото време се явява и баба на малкото, то тогава всичко ще ѝ е по силите. Как да определите дали ще ви провърви? Прочете следните редове и ако всичко съвпада, смело раждайте дори и три деца – с подобна баба всичко ще върви по мед и масло.

1. Държи мнението си за себе си
„Как?! Мъжът ти не е подарил хубав подарък за годишнината от сватбата?! Това е ужасно!“, казва мама. И веднага трябва да ви стане ясно, че от нея няма да излезе готина баба. Просто не спира да мърмори и като правило е наясно по всички въпроси. Не ви дава да кърмите на спокойствие, нито да приспивате бебето както си искате – мъчи ви със съвети, които не сте си и помисляли да поискате.

Преди да е станало на възраст за училище, детето ще страда от вечните ѝ забележки, защото „това дете е ужасно невъзпитано“. Важното е да не ѝ давате да командва – това е вашият мъж, вашите деца и вашият живот в края на краищата. Научете майка си да уважава избора и мнението ви – ето тогава ще видите каква прекрасна баба може да бъде тя. Евентуално.

2. Умее да готви
Особено да прави баница. Не, че някой ще върне патица по пекински. Добре е да не върти едни и същи манджи, а да обича да експериментира в кухнята. Ако ѝ се получава и е вкусно, детето също ще го оцени. А щастливата баба ще се радва да му предлага нови и нови блюда и да ви казва: „Нямаш си на идея, нашето зайче днес хапна салата от моркови.

3. Тя е самото спокойствие
Това качество е крайно необходимо за всяка баба. Така или иначе покрай децата има доста стрес – колики, растящи зъби, обриви и т.н. А какво се иска от роднините в сложните периоди от живота на детето? Да запазят спокойствие, да не викат, да не истеризират. Колкото по-уравновесена е майка ви, толкова по-качествена баба ще излезе от нея.

4. Тя е забавна и с лек характер
И на децата, и на учениците ще им е интересно с баба, която ги води в зоопарка, играе на гоненица и ги учи на шах. А ако през цялото време е заета с гледането на някой сериал и непрекъснато го обсъжда с приятелка по телефона, то и на децата ще им бъде скучно с нея.

5. Има си хоби
Може да шие гоблени, да ходи по походи или да не пропуска нито една изложба из градските галерии? Прекрасно! Тя ще се опита да запали и детето със собственото си хоби. Или малкото ще си избере увлечение по свой вкус. При всички случаи още от малък ще знае, че в живота има много интересни неща и е весело човек да се възползва активно от тях, вместо непрекъснато да виси в социалните мрежи.  

6. Тя обича децата
Това е минималното изискване, да, но понякога липсва. Защото едно е да не може да търпи съседското нагло дете, което непрекъснато пищи, и съвсем друго – собствените си родни и любими внуци.

Александра Володина/detstrana.ru

Коментари
Последни видеа