Как да възпитаваме децата да уважават природата

Има ли начин да ги научим от малки да пазят околната среда

10 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Живеем във време, в което все повече хора обръщат внимание на природата и се вълнуват от екологичните проблеми.

Мръсният въздух и замърсените морета и реки са само върхът на айсберга. Унищожаването на природата и изчезването на животински видове е също много сериозен проблем.

Именно затова е важно да научим децата на уважение и любов към природата.

Но как можем да обясним на толкова малки деца, че трябва да пазят околната среда? Ето няколко идеи, които биха могли по приятен начин да ги научат на това.

Летни лагери сред природата

След като училището приключи, няма нищо по-добро от летните лагери сред природата. Досегът и животът сред природата ще помогне на децата да я опознаят и обичат.

Но става дума за лагери, в които малчуганите са затворени в един комплекс в някой планински курорт например, а за такива, които предлагат интересни дейности: екскурзии по горски пътеки, посещения на центрове за защита на животните, екологично образование и т.н.

Така децата могат по естествен начин да видят изменението на климата и въздействието му върху околната среда, да се запознаят с различните животни – диви или селскостопански, да правят дейности, които са им по силите, но с които допринасят за запазването на природата.

Дейности за деца за опазване на околната среда

Такива може да има в града и без децата да ходят на лагер. Проучете дали във вашия град не се предлагат курсове или занимания за уикенда, които да учат децата именно как да опазват природата.

А ако няма – може и сами да си организирате. Този уикенд отделете за разделяне на отпадъците и обяснете на детето защо е важно и как това помага на природата.

На следващия засадете дърво през блока, в който живеете, или заедно почистете околното пространство. Няма нужда някой специално да ви организира, направете го сами. Личният пример е най-добрият учител.

И няколко ценни съвета

- Научете децата да изхвърлят боклука разделно;

- Обяснете им как да пестят водата, тъй като тя е една от най-ценните им стоки. Когато мият зъбите в банята например, нека спират кранчето. Същото важи и за светлината. Не е нужно да свети навсякъде, докато всички сте в една стая;

- Правете целенасочени разходки в близките паркове, по време на които разглеждайте и запознавайте децата с различните растителни и животински видове;

- Организирайте си тематични пътувания за уикенда, в които може да комбинирате пикник и почистване на мястото наоколо;

- Четете повече книги за природата. Това също учи на уважение и обич.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.