Какви са етапите в една връзка

Това е важно да се знае, за да може да си обясните промените в отношенията във времето

03 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Колкото и да е силна страстта, рано или късно тя намалява. Което далеч не означава, че обичта е останала в миналото. Просто двойката е преминала в друг етап от своето развитие.

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему“, пише Лев Толстой в романа „Анна Каренина“. И това е точно така.

Любовта представлява своеобразно пътешествие, в което наред с прекрасните моменти и романтични преживявания, има препятствия, кръстопътища, трънливи пътеки. И в хода на времето почти всички преминават през тези етапи, които ги променят малко или много.

Ако се научим да ги разбираме, ще приемем много по-леко промените, които настъпват във времето, а няма да се плашим от тях.

Как да разберете на какъв етап сте

През 1988 г. Елин Бадер и Питър Пиърсън, които са не само психотерапевти, но и съпрузи, измислят терапия за двойки, която описват в своята книга, превърнала се в истински бестселър „В търсене на митичния партньор: Подход за развитие към диагностиката и лечението при терапия на двойки“.

Книгата развива идеята за жизнения цикъл на всяка двойка. Точно както един бебе расте и става дете, а след това тийнейджър, младеж и после зрял човек, така е и в партньорството. Връзката също преминава през различни етапи и се развива – от детство до зряла възраст.

Психотерапевтите определят няколко фази в живота на двойката: симбиоза, диференциация, експериментиране, сближаване, взаимна зависимост.

Снимка: Shutterstock

Симбиоза

Маргарет Шонбергер Малер, лекар и психоаналитик от унгарски произход, специализирана в областта на детската психотерапия, смята симбиозата за типична фаза, която продължава до четвъртия месец от началото на връзката.

Точно както майка и бебе са като скачени съдове в този период от живота на новороденото, така е и при двамата партньори, влюбени и виждащи единствено очите на другия, не и света наоколо.

Тази фаза се захранва от страстта, глада за любов и силни емоции. Тя е момент на пълно сливане, когато имаме чувството, че сме открили точната си половинка.

Симбиозата е тласък за началото, когато непреодолимото привличане диктува всичко. Двамата партньори искат само това и нищо друго, абсолютно слепи за недостатъците на другия или разминаванията във възгледите.

Тази фаза се характеризира и с много настроение, положителни мисли и преживявания, които дават добра основа за следващия етап в живота на двойката.

Диференциация (разграничаване)

Постепенно синтезът, регулиран върху редуването между стимула на нуждата и удовлетворението, претърпява бавна, но неудържима трансформация. Точно както в живота на бебето настъпва видима и бърза промяна между четвъртия и осмия месец.

Това е изключително променлив период, в който партньорите започват да осъзнават непреодолимата и окончателна диференциация, забелязват дребните разлики помежду си. Настъпват и други промени – на осъзнаване на мястото в двойката и спрямо света наоколо.

Дори в любовта установяването на граници е от основно значение и участва в изграждането на нашата идентичност като личности извън двойката. Този период може да съвпадне и с началото на различни болезнени моменти, които да доведат до дистанциране. Определено опасен етап, но и богат на идеи и възможности, стига да се възползваме от тях.

В тази фаза ще има моменти на разочарование и на конфронтация, но те ще ви помогнат да приемете реалността. Периодът е полезен и с това, че помага да осъзнаете своите нужни – собствените и като двойка. Може да се превърне в много интересен момент, който да ви отвори очите за другия и да откриете заедно различни необикновени преживявания.

Но това е и времето на страховете – дали той/тя ще остане с мен и дали това е човекът, с когото искам да продължа напред. Става дума за дълбоки, инстинктивни и автентични емоции, които запазваме през целия си живот от този момент нататък.

Във фазата на диференциацията двамата партньори се научават и да живеят разделени за известно време (ако работата им наложи това), без да се ревнуват и подозират. Освен това знаят вече как да се грижат един за друг.

Експериментиране

Играта и способността да се отдалечава - при детето това е възрастта, когато то открива света. Случва се около 14-ия месец от неговото развитие.

В двойката може вече да се говори за една стабилност и опитност в разбирането на другия. И точно тук идва моментът за забавления. Точно като детето, което проучва света, пълзейки, а после тичайки към различните предмети, които го привличат, така двамата партньори опитват различни емоционални преживявания, които обогатяват живота им.

Желанието за изследване и експериментиране е важен двигател и в зряла възраст. Ние никога не спираме да се учим и колкото повече го осъзнаваме, толкова по-голяма е нашата ангажираност. Желанието да експериментираме и да се вълнуваме ни тласка да напуснем зоната си на комфорт и да опитаме неща, за които преди не бихме и помисляли.

Това обаче е и фазата, която провокира партньорите да опитат нещо интересно и извън двойката. И се появяват мимолетните флиртове и по-сериозните паралелни връзки, които провокират чувство на вина, безпокойство и страх. Но силните двойки устояват на тези външни намеси и излизат още по-силни след тях. Слабите се разпадат. Което далеч не означава, че между партньорите не е имало страст и обич, просто желанието да бъдат един с друг, не е било достатъчно.

В този период е много важно двамата да се научат да разграничават мимолетното от истинското и да не се вслушват първосигнално в своите емоции, а да ги подлагат и на малко контрол. Търпението е ключов фактор тук. Взаимното уважение – също.

Снимка: Shutterstock

Сближаване

Точното разстояние е онова, което ви е необходимо, за да живеете в хармония и да преминете към следващия етап, в който отново се сближавате като в началото на връзката ви.

В тази фаза е важно да следвате проектите, които засягат живота ви, да се грижите за приятелствата, които са част от него, да следите работата и интересите, които ви интересуват или имате хоби. А когато има добре премерено разстояние и разбиране, това няма да тежи на партньорите. Чувството за близост и принадлежност са всъщност основното, което двойката осъзнава в този момент. И това не е свързано само с количеството време, прекарано заедно.

Отдалечаване и приближаване – точно като в страстен танц. Така двойката преминава през този етап. Двамата партньори вече знаят как да управляват проблемите, как да разбират и се грижат за нуждите на другия, как да градят своето пространство.

Щастието в любовта не е просто споделяне на нужди и ресурси, а сложното изкуство за създаване на споделено пространство. Способността да понасяте разочарования и да чакате ви прави по-силни и в този етап вече може да устоите на всичко. Умеете да правите компромиси и чувствате все по-силна близост един към друг.

Взаимна зависимост

Това е периодът на зрялата любов, способна да слее душите ви и да ви помогне да устоите и на най-големите бури. Защото сте преминали през много подобни и знаете, че те не могат да ви прекършат, когато сте заедно.

Ден след ден започвате да усещате нуждата си от другия, осмисляте връзката си и осъзнавате любовта и щастието си. В началото човекът до вас вероятно е бил силно идеализиран. Сега го виждате реален, но обичта е също толкова силна и това го прави перфектен в очите ви.

Да обичаме съзнателно означава да осмислим съществуването си точно с този човек. Без да си задаваме въпроса защо сме с него, защото отдавна знаем отговора, а просто наслаждавайки се на възможността да сложим глава на рамото му и да знаем, че ще ни разбере, дори и без кажем дума.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа