Коледа – време за подаръци

А какво да правите, ако детето неочаквано остане разочаровано

25 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Честита Коледа! Със сигурност очакването на празника, отброявайки ден след ден, и запълвайки времето с приятни занимания, е направило идването на добрия старец още по-вълнуващо за децата.

А Коледа е моментът и за отварянето на подаръците. Най-забавно безспорно е ако просто оставите малчуганите да разкъсат на парченца пъстрите опаковки, за да открият жадуваните подаръци. Дишайте дълбоко и бройте до 10 при вида на разхвърляните късчета хартия във всички посоки. А още по-добре се насладете на този миг и щастието в грейналите от възторг очички. Хаосът лесно ще се подреди, домът бързо ще се почисти, но радостта от подаръците остава като прекрасен спомен.

Какво да правите обаче, ако детето неочаквано остане разочаровано

Това понякога може да е сериозен проблем. Защото детето е очаквало от Дядо Коледа да изпълни всички негови желания, а на празника е открило само един, два или три подаръка под елхата. Разочарованието и тъгата са видимо изписани върху лицето му, макар да се радва на онова, което има.

Истината е, че обикновено списъкът с подаръци на децата, особено малките, е много дълъг. Което го прави и неизпълним. Родителите обаче се чувстват почти длъжни да удовлетворят неговите желания – все пак Коледа е! Но не всички, а и невинаги успяват.

Проблемът е не само в изпълнението на списъка от писмото, а и в краткотрайността на интересите на детето. То обикновено иска всичко, за което се сети или види по телевизията. А след празника почти не играе с голяма част от тези играчки.

Научете го да прави избор

Така детето няма да се чувства разочаровано, когато не открие всичко под елхата, а вие няма да се притеснявате финансово. А и няма да затрупвате дома с ненужни играчки.

Освен това Коледа е идеалното време от годината, за да научите децата за стойността на нещата, и факта, че този празник има далеч по-красиви аспекти от това просто да получаваме подаръци.

Трудно е да обясним на малкото дете, че Дядо Коледа няма как да удовлетвори всичките му желания. А и някои са доста странни, което ги прави още по-невъзможни. Затова е важно да го научите да прави избор. Децата се нуждаят от правила, за да свикнат с ограниченията, с които така или иначе ще трябва да се съобразяват в живота и като възрастни. По този начин те ще отделят повече внимание на подаръка, който получават, без да изпитат разочарование.

Но най-важното - научете ги да ценят дори малките неща, защото те понякога могат да се окажат по-важни и от най-големите подаръци.

Коментари
Последни видеа