Помощ, дъщеря ми е в пубертета

Как родителите и в частност – бащите, трябва да разговарят със своите момичета

30 март 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Промени в тялото, облачни настроения, зли подмятания от съученици, които отвличат вниманието от собствените си недъзи и примитивен интелект, противоречиви и опасно подвеждащи послания в социалните мрежи. Това са само част от екстрите, с които пубертета удря всяко дете. Фокусираме се върху момичето и ролята на бащата за неговото израстване като млада жена със самочувствие и любов към себе си. 

Бащите са образеца, по който дъщерите им на по-късен етап ще избират партньорите си

"Начинът, по който общуват с дъщеря си, е определящ за самооценката ѝ като жена и за нагласата ѝ към мъжете.“, казва за Fatherly Ерика Дукас, клиничен психолог, профилиран в родителски проблеми и лечение на хранителни разстройства. 

Бащите са ключов фактор за това момичето да се научи да обича тялото си с всичките му трансформации. Първата стъпка е да изтъкнете достойнствата на детето. „Покажете му, че е ценено като изброите прекрасните му качества – състрадание, интелект и съобразителност, добрата игра в отбор и чувството за справедливост, непоправимото му чувство за хумор. Така момичето ви ще разбере, че красотата идва с одухотвореността и черта на характера, а не цифрата в размера на дънките.“, казва Дукас. И подчертава, че

Колкото по-често родителите говорят с дъщеря си за ума и качествата, които я превръщат в добър човек

Дете и приятел, толкова по-вероятно е те да възприемат тялото си като опаковка на същността си. Но това значи, че родителите трябва да подкрепят казаното с личен пример. Безсмислено е да мотивирате момичето си да обича себе си, когато самите вие пренебрегвате системно външния си вид и лична хигиена, напомня експертът.  

„Не повдигайте въпроса за диети или изтощителни тренировки като начин за отслабване. Преобърнете посланието – нека спортът бъде представен като инструмент за щастие. Внушете, че тренировката те кара да се чувстваш добре, а хубавият външния вид е следствие.“, съветва Дукас.

В същия контекст родителите не трябва да се вталяват в преброяването на калориите във всяка храна. Колкото по-рано отправите това послание, толкова по-добре, и никога не бива да е като коментар на теглото или размера на дрхите на детето. Тук става въпрос за здравето, а не за цифрата на кантара. Ако ви е грижа за развитието на вашето момиче в пубертета, тихо и кротко ще промените домашното меню към по-здравословно. Това обаче не значи, че бащите не трябва да посочват недостатъците на момичето си в тази трънлива възраст. Ако, да речем, тя се прибере и заяви, че се чувства дебела и не на място сред връстниците си,

Бащата трябва да бъде честен с нея

И или да развенчае наложен от завистливи зли момичета мит, или да посочи проблема с наднорменото тегло като реален, но временен. „Целта тук е да изместите фокута на правилното място – тийнейджърката не трябва да се вманиачава в килограмите си, а да бъде подкрепена в правенето на по-здравословни избори.“, смята терапевтът.  

Основните съвети в няколко стъпки:

- Говорете с дъщеря си за интелигентността, интересите ѝ, добротата и всичките ѝ силни качества като човек. Не за тялото ѝ.

- Избягвайте да коментирате собственото си тяло по пренебрежителен начин. Не изразявайте желание да топите килограми пред тийнейджърката.

- Разграничете здравословното хранене от строгите диети. Превърнете здравословния избор в семейна черта и няма да съжалявате.

- Представете храната като гориво за тялото. Не като калорийна бомба, след която детето ще изпитва вина.

- Напомнете на дъщеря си, че физическите трансформации са най-логичен етап от пубертета. В този труден период най-важно е емоционалната стабилност и здравето на детето.

- Развенчавайте с постоянство фалшивата съвършенност на жените в Instagram, било то инфлуенсъри, редови герои от шоубизнеса, или герои от реклами. Всички използват дузина филтри, след които и майка им няма да ги познае на снимката. Нормалните хора не изглеждат по този „фабричен“ начин.

Надежда Попова по материали от Fatherly

Коментари
Последни видеа