Програма за самотни майки в 10 точки

Как да подредим душата, бюджета и свободното време

Снимка: Shutterstock

Разводът променя ритъма на живот, навиците ни, бюджета, свободното време – всичко. Често трябва да започнете да градите и подреждате „къщата" на душата си отново. Какво не бива да пропускате?

1. Използвайте сутринта, когато децата ги няма. Времето е изцяло ваше.

2. Осигурете си уикенд без децата – намерете кой да се грижи за тях поне един път месечно, за да отидете с приятелки на кино или ресторант.

3. Научете се да се справяте с всичко вкъщи – да смените бушона, да плащате ток, парно, данъци - колкото по-рано, толкова ще ви е по-лесно. Самотните майки трябва да поемат и задълженията на мъжа.

4. Ако искате да промените нещата, действайте. Направете собствени планове. Не се плашете да предприемете ремонт. Подредете дома така, че да създава комфорт за вас самите.

5. Станете приятелка с майките на съучениците на вашите деца, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо важно, което се случва в училище.

6. Отделете повече време за децата вечер – прегръщайте ги, казвайте им колко ги обичате, въпреки че вече не сте с татко им. Не се обвинявайте, ако не успеете да организирате нещо интересно за почивните днти. Но пък понякога ги изненадвайте с домашен карнавал, среднощна игра на "Не се сърди, човече!", пижамено парти – идеята ще допадне на вашите деца.

7. Организирайте почивка при приятели с деца. Така няма да се окажете в ситуация да седите на масата със своите хлапета в ресторант за рождения ден на някое от тях, а околните посетители да ви гледат със съжаление. А пък вие да хвърляте тъжни погледи през рамо към щастливите семейства.

8. Бурните веселби няма да ви накарат да забравите болката. Нито алкохолът и антидепресантите. Дори с тях за кратко да забравите, тъжните мисли ще ви връхлитат с нова сила пак, и пак, и пак. Затова си потърсете активни занимания, както и някакво интересно хоби.

9. Спортувайте. Няма по-добро лекарство за вас от движението. Така ще се погрижите не само за фигурата си, но за душата и за настроението.

10. Външният вид е важен. Така че се грижете за себе си дори повече, отколкото, когато сте била омъжена. След посещение в салон за красота сама ще се почувствате по-добре. Грижата ще добави самочувствие и ще ви разсее много по-добре от безкрайните анализи на положението ви в момента.

Идея +: Не бързайте с нова връзка. Поговорката "Клин - клин избива" тук не работи. Според психолози връзката, която градим скоро след развода, е обречена. Подсъзнателно ще сравнявате мъжа до вас с бившия. Забележките ще зачестят. Изискванията към новия партньор ще са нереални. А раздялата с него ще добави нова психическа травма. Не само на вас, но и на децата.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа