Детето се буди често през нощта, заспива трудно

5 причини и възможните решения

Снимка: Guliver / iStock

Един, два, три, а понякога и повече пъти през нощта някои деца се будят, будят и родителите си – плачат, искат вода или мляко, отиват до тоалетната, искат да се гушнат в леглото на родителите си, защото се страхуват до останат сами.

Всички родители познават проблема в една или друга степен. А честото будене на хлапето през нощта си е стрес за цялото семейство.
 

Какви са причините и какво може да направим:

„Синът ми е на 3 години и на практика всяка нощ се буди. От самото раждане до сега. Той сяда в леглото си, плаче и ни вика. Сега, към 4.00 часа през нощта идва в нашата стая, иска си млякото и трябва някой от нас да иде, за да го сложа обратно в леглото. Струва ми се, че просто иска да се уверим, че е добре в своето легло.“

Подобен сценарий могат да опишат много от нас - детето се буди през нощта, плаче...
Умората и стресът, които са се натрупали през нощта, нарастват и нарушенията на съня са естествена реакция и част от процеса на израстване на всяко дете. 
Когато обаче зачестят и започнат да смущават живота на цялото семейство, ако излязат извън границата на приемливото, трябва да се вземат мерки.

На теория, нощният сън на детето, след като навърши 6 месеца, постепенно се регулира и към 1-годишна възраст става по-стабилен и спокоен. Много деца обаче продължават да се будят и след като навършат 12 месеца.

Какво да направят родителите, ако детето всяка нощ плаче, иска водичка, мляко, да пишка или да се гушне при тях?


Рефлукс, никнене на зъби, отит – в 20% от случаите има някакво обяснение за честото будене на детето пред нощта. И тези периоди са преходни. Както и възрастните, така и децата се будят през нощта.

„При малките деца цикълът на сън е около 60 минути“, обяснява д-р Фредерик Осер, специалист по съня пред parents.fr.

„В края на всеки такъв период, то се буди за кратко, и отново потъва в сън. Обичайно става така. Тези обаче, които те успеят отново сами да заспят, се будят. И родителите трябва да се намесят, за да им помогнат."

Има много фактори, които нарушават детския сън.

Намеса в семейните отношения

В периода на Едиповия комплекс буденето през нощта е начин детето да се намеси в семейните отношения и да заяви присъствието си. То не допуска семейството да съществува без него.

Желание да му се обръща повече внимание

В други случай детето, което е свикнало родителите му цял ден да се занимават с него, иска това да става и през нощта.

Подреждането на стаята

И най-вече позицията на детското легло може също да е причина за неспокойния му сън.

Промени в режима

Например, раждането на ново бебе, може да доведе до по-често будено на първородното през нощта.
Друга причина от този характер е тръгването на майката отново на работа, смърт на близък човек в семейството. Те пораждат несигурност, която може да се отрази на нощния сън на детето.

Защото стресът и напрежението от деня дават отражение в сънищата и кошмарите му. То е като гъба - „попива“ подсъзнателно тревогите на родителите си.

Претупването на нощния ритуал по слагане в креватчето

Родителите често са много уморени вечер, нямат време за детето и гледат да го сложат да спи възможно най-бързо, за да си обърнат внимание един на друг и да си почиват.

Срещата на детето с тях е кратка и времето не му стига, „за да преживее и дългата раздяла“ по време на нощния сън, обясняват психолози и съветват родителите да намират време вечер да говоря и най-вече да си поиграят с детето. Време, което да отделят само на него.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа