Мадлен Алгафари: Светът би бил по-добър, ако майките не се отделяха от децата през първата година

Психологът за неверните вярвания за възпитанието в книгата си „Поправителен за родители“  

Снимки: madlenalgafari.com

„Родителите винаги са прави.“

„Остави го да се наплаче!“

„Дете се целува само, докато спи.“

С тези и подобни твърдения са възпитавани поколения, включително и това на новите родители. Това обаче са „разболяващи“ гледни точки, твърди известният психолог Мадлен Алгафари в своята нова книга „Поправителен за родители“.

Интересът към нея е  толкова голям, че нищо чудно да се превърне в настолно четиво за следващите поколения майки и бащи.

Задаваме си милион въпроси за общуването с децата си и тяхното възпитание и един от отговорите на специалиста е, че „Светът би бил по-добър и по-здрав, ако майките не се отделяха от децата през първата година, ако кърмеха децата си. Това са подценявани неща, но имат нездрави последици.“

За щастие, грешките винаги са поправими, твърди Алгафари в интервю за БНР. „Най-важното е да знаем това и да не се отказваме, да работим върху себе си, да се учим и да обичаме. Важно е да търсим и да не вярваме в закостенели стари разбирания - тип „мен така са ме възпитавали, следователно и аз ще следвам този модел“. За радост виждам, че правилата при възпитанието се променят спрямо времето, в което живеем - много млади родители уважават децата си.“

Семейната среда, според психолога, е най-важното нещо при оформянето на характера при децата. "Не бива да се подценява влиянието на обществото в последствие, но то е вторично. Колкото и да са стабилни стените, ако основата се клати, къщата няма да е здрава.”

В „Поправителен за родители” Алгафари повдига завесата над много родителски и семейни казуси, например общуването с децата, основните разлики във възпитанието на момиче и на момче, разликите между уважение и любов, грешките с отнемането на любов поради неодобрение и придържане към наказания, наследени от миналото.

„Няма безгрешен родител, но никой не бърка нарочно. Кои са верните и кои неверните представи за възпитанието на децата и кои са грешките, които биват допускани всеки ден? Това са въпросите, които си задават родителите, а понякога им се иска да се явят на поправителен изпит, за да "оправят нещата", твърди психологът.

Коментари
Последни видеа