Раздялата с биберона – без насилие и принуда

Мнение на психолог и многодетна майка

Снимка: Shutterstock

Детето упорито смуче биберона, а вие преживявате: „Отдавна беше време да се откаже.“ Наистина е добре да се откаже на време. Но на каква възраст да стане това?
Личния си опит разказва Екатерина Казак - психолог, майка на трима синове.
Една от екстрите в бебешка възраст е биберонът-залъгалка. Той задоволява нуждата на бебето да смуче, помага му да заспи, успокоява го, намалява тревожността и страховете му.
Някои специалисти по кърмене, смятат, че той може да съкрати срока на естественото хранене. От личния си опит, а и от разговори с други майки съм се убедила, че няма как биберонът да попречи на естественото хранене.
Въпреки това биберонът-залъгалка буди много спорове сред специалисти, лекари, педагози.

На първо място има опасения, че той ще изкриви захапката. Няма обаче никакви научни доказателства за това. Правилният избор, своевременната замяна с нов, когато се развали, свеждат подобен риск до нула.
Детето постепенно се откъсва от родителите си във възрастта, когато трябва да тръгне на градина. Това е най-благоприятният момент за раздяла с биберона. Но е важно отказването  да стане преди хлапето да тръгне на градина.

На 3-4-годишна възраст то няма никакви нужда от биберон. Ако остане в устата му, след тази възраст, има риск той да повлияе на формирането на речта.
На базата на личния си опит аз пледирам отказването да стане по естествен начин, без принуда и прилагане на „бабини рецепти“ като намазване с горчица и други хитрини, които травмират психиката на детето.
В никакъв случаи не се опитвайте да го унижавате и засрамвате като му говорите „Ти вече си голям, а виж се – с биберон в уста!“ 
Не позволявайте и на роднините да му говорят по подобен начин.
С това само отдалечавате момента, в който то само ще прояви готовност да се откаже от нещо толкова любимо.

Може да измислите приказка как биберонът е отишъл при други бебета, които са малки и, които имат нужда от него. 
Може да го включите в игра – да му доверите, че ще прави нещо ново и интересно, което правят големите (например, да готви с мама), но с едно условие - да е без биберон.

Така малкият ще стане по-уверен в себе си, сам ще се откаже от старите си навици и смело ще закрачи в новия самостоятелен етап от живота.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа