Най-честите грешки, ако сте баба или дядо

Не е трудно да промените това, стига да знаете върху какво да се концентрирате

30 Юни 2024 г.
Най-честите грешки, ако сте баба или дядо

Има неща, които не трябва да правите, дори да сте баба или дядо.

Снимка: Shutterstock

Бабите и дядовците са чудесни помощници на родители, а и децата ги обожават. Понякога обаче се случват и те да „сгазят лука“. Как? Като просто правят неща, които не са по вкуса на родителите или против методите им на възпитание.

Разбира се, баба и дядо правят това с най-добри чувства и с желанието да бъдат полезни. Но се получава точно обратното.

Ето кои са най-честите грешки на възрастните роднини, които лесно могат да бъдат избягвани, стига те да знаят върху какво конкретно да поработят. И да го искат естествено.

Не се месете с непоискани съвети към младата майка.

Снимка: Shutterstock

1. Поучават бременната бъдеща майка

Бабите обожават да дават непоискани съвети – от това как да се храни бременната дъщеря или снаха до какво трябва да купува/не купува за бъдещото бебе.

За бабата коритото на стойка например е излишна глезотия. Тя например без проблем е къпала не едно и две поколения, стоейки на колене. И сега не дама дума да се издума за „някакви си там глупости“.

Истината е, че бабите обичат да критикуват, да поучават, да не търпят някой да им опонира и почти винаги поставят собствения опит като мерна единица за бременност, раждане и отглеждане на детето. А по-добрият начин е да подходят с чувство за хумор и да предложат съвета си под формата на забавна история. Така бременната жена няма да се дразни, но пък може да се вслуша и някой от съветите да й бъде наистина полезен.

2. Идват без покана на гости

Бабите и дядовците често изгарят от желание да бъдат край своите новородени внуци. И се появяват на вратата на семейството без предупреждение, дори в най-невероятни часове. След поредната неканена поява, има опасност да изглеждат като натрапници, колкото и да са алтруистични поривите им. Затова е важно предварително да установите определени правила и горещо да ги помолите да се съобразяват с тях.

Добре е да знаят, че семейството има нужда от пространство и време, за да бъде насаме с бебето. Нахлуването в него чрез многократни и внезапни посещения или телефонни обаждания по всяко време, не само пречат, а и дразнят. Особено през първия месец от раждането на бебето. Няма нищо срамно да се направи график, който ще е от полза както на родителите, така и на бабите и дядовците.

3. Критикуват постоянно

Безплатната и самоцелна критика е не само безполезна, но има и обратен ефект. Вместо да помогнат, бабите и дядовците по този начин насаждат напрежение. Дори да смятат, че родителите много грешат по отношение на възпитанието или отглеждането на децата, по-добре е да не се месят или да предложат по друг, неконфликтен начин идеите си.

Важно е никога да не забравят, че всеки родител има своя собствена система за отглеждане на децата си и да уважават неговия подход.

4. Чертаят бъдещето на децата и държат техният план да се спазва

Бабите и дядовците не играят ключова роля в образованието на внуците, но могат да бъдат ценни помощници по отношение на ежедневните ангажименти, които родителите са възпрепятствани да правят: прибиране на децата от училище, помощ в домашните, когато малките срещат затруднения, водене на балет, тренировка или урок по музика. Със сигурност родителите са им безкрайно благодарни за тази помощ, дори да не го изразяват с думи.

Но бабите и дядовците не бива да се месят по отношение на самото образование. Не трябва да критикуват внуците, ако получат слаба оценка, не бива да подлагат на съмнение избора на училище, не е добре и да насочват на по-късен етап децата да изберат специалност като техните професии. Това, че бабата и дядото са отлични лекари, не означава, че и техните внуци ще поемат в такава посока. Също така не бива да критикуват или подлагат на съмнение онова, което правят родителите за образованието на децата си. Това просто не е тяхна работа.

Бабата и дядото не са родители, те са само баба и дядо.

Снимка: Shutterstock

5. Държат се като родители

Бабите и дядовците са баби и дядовци. Родителите са родители. Най-лесният начин да развалите отношенията помежду си е като възрастните опитат да отнемат ролята на родителите в отглеждането и възпитанието на децата.

Също така те в никакъв случай не бива да настройват или подкупват децата на своя страна, ако не са съгласни по даден въпрос с родителите им. Това си е чиста и доста подла измама. Бабите и дядовците могат да научат децата на толкова много неща, които да са полезни за тях, че не си заслужава да се борят и изживяват като родители.

6. Заплашват младото семейство с родителството

„Ще видите като един ден станете родители…“. Понякога младите семейства чуват тази заплаха десетки пъти на ден. И то директно, а не завоалирано.

И как тогава да очакват прекрасни емоции, когато един ден наистина станат майка и татко. Най-вероятно в началото ще се страхуват, а после ще разберат от собствен опит, че това изобщо не е вярно и притесненията им са били напразни. Тогава бабите и дядовците рискуват да паднат доста ниско в очите им.

А понякога точно този тип баби и дядовци, след като се роди детето, се оттеглят и отказват да помагат на семейството. В такава ситуация е важно да се направи компромис. Независимо какви са били отношенията със семейството, двете страни трябва да си подадат ръка в името на децата.

7. Подозрителни са към детегледачките

Ако семейството има възможности и наеме жена, която да се грижи за децата във времето, в което родителите са на работа, е чудесно. Това не отнема възможността бабите и дядовците също да помагат. Затова не бива да приемат по този начин избора на родителите. Не е добре и да критикуват детегледачката за всичко, тъй като родителите са тези, които ще преценят дали тя си върши добре работата или не.

Деси Тодорова по материали от Bambinopoli

Да поговорим

Бабите не са и чували за тези 7 проблема на съвременните майки

Да поговорим

Как превъзпитах бабите

Още от Да поговорим

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

3 правила на детската площадка

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

Звукът предава усещане за близост.

Снимка: Shutterstock

Чувствате се самотни? Увеличете звука

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

3 черти на добрите мама и татко

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 правила на детската площадка

Как да сприятелите детето с останалите играещи там

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве на семейството

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

От настроението, в което детето посреща сутринта, зависи целият ви ден

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кърмата

Тя се нагажда спрямо нуждите на бебето в различните фази от растежа му

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Жега и безсъние мъчат бременната

Съвети от жени, намерили решение

Чарлийз Терон с Джаксън и Августа. Снимка: Instagram

 

Заедно

Чарлийз Терон с пожелание към дъщерите си

Актрисата се надява те да се посветят на благотворителността като нея