Детската кожа не обича слънцето

Как да я защитим от UV лъчите

Снимка: Guliver / iStock

На забраните и ограниченията всеки гледа с ехидна усмивка: „Те ли ще ми кажат?“ . А съветът деца до 2-годишна възраст да не се водят на плаж, който прозвуча още преди 5 години, се посрещна направо на нокти. Нищо, че е на Американската асоциация на педиатрите, не на съветската.
Българските педиатри „редактираха“ забраната до първата година, а съвременните родители все повече се вслушват в аргументите на специалистите.

По-често виждаме хлапетата под чадъра на плажа и добре „пакетирани“ с широки памучни дрешки, шапка, очила. А майките обилно ги мажат със слънцезащитен крем с висок фактор.
Защита трябва, защото детската кожа е различна, силно уязвима. Тя е 3-4 пъти по-тънка от тази на възрастния човек и има много по-малко мастни жлези.

Науката доказа, че слънчевите изгаряния в детска възраст имат фатални последици. Те променят ДНК на клетката. А кожата е злопаметна. Тя „фиксира“ спомена от всяко слънчево изгаряне и го акумулира, като негативният ефект се наслагва. И над 6 изгаряния в детството вече са предпоставка за сериозни заболявания на кожата в зряла възраст.

Затова защитата е нужна. И то още след 6-ия месец. Хлапетата трябва да се мажат със защитен крем с най-висок фактор 50 или среден 30 фактор в зависимост от типа кожа – светла или по-мургава. 
При всички случаи той се нанася върху кожата 20 минути преди срещата с лъчите и мазането се повтаря на всеки 2 часа. Като количеството не се пести и се покриват всички открити и незащитени от дрехи части.
Според новите стандарти 2 мг. фотозащитен крем се “полагат” на всеки квадратен сантиметър кожа. Едва 30 процента от хората обаче прилагат тази доза, сочат проучвания.
Слънцезащитният крем обикновено се прилага предимно по лицето, тъй като е по-плътен и се размазва малко по-трудно.
Млякото и спреят са подходящи за мазане на обширни части от тялото.
Съвременните средства гарантират защита както от А, така и от Б лъчите, като освен че пазят кожата от изгаряне, хидратират и подхранват с естествени и безвредни за мъниците съставки.

Спреят със защитен фактор SPF50  е наистина най-лесен за нанасяне, особено върху телцето на най-нетърпеливите палавници, които и за минута не се свъртат на едно място. Специалните му филтри за висока защита срещу вредните UVA и UVB лъчи пазят нежната кожа от слънчево изгаряне. Прозрачната формула създава предпазващ водоустойчив слой като същевременно попива бързо, без да оставя следи.


Слънцезащитният крем и млякото имат предимства, че майката вижда къде ги нанася и лесно контролира нужното количество. 
А след престоя на отрито, на помощ идва млякото за след излагане на слънце. То овлажнява – връща водния баланс, възстановява и успокоява кожата с комбинация от 3 активни съставки - алантоин, ментол и витамин Е. Гладката емулсия се нанася лесно, попива бързо и не оставя следи.Добавеният в млякото ментол, носи приятно усещане за разхлаждащо отпускане. 


Още съвети и полезна информация за продуктите на Бочко може да получите ТУК.  

 

Коментари
Последни видеа