8 принципа на възпитаниe от заветите на Монтесори

Прилагат се с успех и у дома (част I)

Снимка: Guliver / iStock 

Не е задължително да запишете детето на детска ясла или градина от системата на Монтесори - всеки родител може да прилага методите и в домашни условия.

Ето съветите на Кристина Кемър , обучител по системата Монтесори. Те са лесно приложими и ще са от помощ за деца на възраст 3-6 години.

1. Като наказание използвайте „време за нас“, а не тайм аут

Лошото поведение и капризи често са сигнал за това, че детето просто се нуждае от нашето внимание. Затова, вместо да крещите: „Веднага си иди в стаята!“, поемете дълбоко въздух и помислете затова, колко силно детето има нужда от вас. И, ако е възможно, прекъснете това, с което се занимавате, и му посветете цялото си внимание. Дори 5-10 минути качествено общуване ще са му достатъчни, за да се успокои.

Ако детето е пощръкляло – скача по леглото, тича из стаите, пробвайте да го изведете за 10-15 минути на разходка.
Ако то разлива вода и се лигави – напълнете ваната и го оставете да си играе във водата.
Винаги мислете за това кака да промените ситуацията и да превърнете раздразнението в съвместна семейна игра.

2. Информирайте детето за планове си

По време на заниманията по метода Монтесори прави впечатление как преподавателите общуват с децата. Те винаги казват и повтарят какво са направили и какво ще правят в следващия момент.
Например казват: „Сега ще те взема на ръце, ще те отнеса в банята и ще сменим памперса!“

По този начин възрастният демонстрира уважение към малкото дете, но му помага да научи нови думи - това е много по-добре отколкото да прекарвате цялото време в мълчание.

С големите деца е добре да постъпвате по същия начин: за тях е по-лесно да са послушни, когато знаят какво точно се случва. Например: „Сега те хващам за ръка, а след това заедно ще пресечем опасната улица!“
Когато хлапето свикне с този начин на общуване, ще ви е много по-лесно в бъдеще.

3. Нека детето се движи повече

В класовете Монтесори децата не са длъжни да седят на чина – в средата на урока те могат да станат и да се разходят, ако имат необходимост от движение. Този подход може да се следва и в къщи.
По-добре е детето да играе на одеяло на пода, отколкото да е покатерено на шезлонг, от който може да падне.
На земята има пространство и може да пробва да прави кълбо и подскоци, без риск.

В стаята на по-голямото дете е добре шкафовете да са добре закрепени за стените, да няма остри ръбове и опасни предмети. Така то може да изследва пространството, без непрекъснато да чуват забрани и заплахи.
Децата имат нужда от много разходки и игри в парка. Добра идея е да им построите гимнастически кът вкъщи.

4. Правете всичко заедно с детето, не вместо него

Според Монтесори родителите не са обслужващ персонал, а партньор, който не прави това и онова вместо детето, а му помага само да се справи – например, ако не може изцяло да си свали панталона.
По-големите деца могат да се включат в домакинската работа и да помогнат на мама, докато например тя мие пода или бърше прах.
Понякога наистина е по-лесно родителите да свършат всичко сами, без хлапето да им се пречка. Но съвместната работа помага на детето да стане по-самостоятелно и независимо.

5. Учете детето на обноски

В света на Монтесори има уважение, вежливост и деликатност. Добре е от рано да обясните на детето, че ако иска да привлече вниманието на възрастния, докато той говори по телефон, е не нужно да вика, да го дърпа и го прекъсна, вбесявайки го с безцеремонното си държание.

Следва продължение
Мона Василева

Коментари
Последни видеа