На 2 години разбира кое и добро и кое – лошо, на 3 г. осъзнава забраните

Прословутият „не“ период

30 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

От около 2-годишна възраст детето започва да си дава сметка кое е добро и кое – лошо. Но не съвсем.
То не разбира защо има толкова много забрани, които му вгорчават деня: не може да си играе с телевизора, а той е толкова по- забавен от играчките му, не може да бърка в тоалетната, а лесно стига до нея ...

Белите са въпрос на възраст

Едва към третата година вашето дете започва да разбира забраните. Идеята за наказанията идва на дневен ред, пише parent.fr.

Ако любимата ваза на мама е счупена, то е защото то я е пипало. И тогава трябва да е в състояние да понесе последствията от своите действия.
Все пак малкото не си дава пълна сметка за размера на щетите, които нанася.
Ще трябва да изчакате още няколко години преди то да разбере смисъла на моралните категории - какво е добро и доставя удоволствие на мама, какво е лошо и я наранява.

Белите като начин на изразяване

То търси да привлече внимание. Вие сте заета, денят ви е запълнен със задачи и нямате време за вашето малко дяволче. То обаче иска да му обърнете внимание каквото и да му струва това. И да бутне голямата ваза на земята ще е доста по-работещо средство от огромната цветна рисунка на стена – с флумастер или пастели. А може би и двете?
Резултатът ще е на висотата на очакванията му.
Белите стават спешно „послание“ към вас.

Посветете му малко повече от свободното си време
Включете вашето бебе в живота на дома.
Ангажирайте го с делата на възрастните във ваше присъствие – може да го следите от близо.
Ще видите колко ще е щастливо да повтаря вашите жестове и то в най-малки детайли – нещо, което много скоро ще е от взаимна полза.

Ако детето повтаря беля след беля, а вие не откривате причина и смисъл за подобно поведение, не се колебайте да говорите и да обсъдите с него проблема.
Ако се налага, се консултирайте и с психолог.

То ви провокира

Щом обърнете гръб, малкият пакостник отприщва цялата си изобретателност да твори бели, с пълното съзнание за последствията – драска по стените, наводнява банята ... 
Не е нужно да сте експерт по детско поведение, за да се досетите, че то се опитва да ви провокира. Това вече е по-сериозно.
И, ако вашето хлапе в прословутият „не“ период (когато е на около 2-3 години), може да си избере провокацията като начин да общува с вас.

Така малкото дяволче изпробва границите на позволеното и на вашето търпение. То има нужда от ограничения, които родителите да сложат, за да може да продължи напред към своята самостоятелност.

Търпението ви може да е подложено на изпитание, защото неговите бели и глупости са във всички посоки – малкото дяволче ви пробва и изпитва доколко устойчив и непоклатим е вашият авторитет.

Поставете ясни граници
Призовавайте го да спазва установените правила, и дори предвидете малко наказание. Защото, ако то непрекъснато прекрачва определените граници, ще пробва да разшири влиянието си и да отиде и по-нататък.

Обяснявайте забраните
Правете го с усмивка. С талант на учител и с камилско спокойствие повтаряйте и пак повтаряйте всеки ден. И винаги след „не“ нека има и „защото“. Така то по-лесно ще възприеме забраните.

Златното правило
Когато усетите, че сте на ръба на сили ти и нервите ви не издържат, се отпуснете и релаксирайте.

След няколко години ще се прививате от смях на тези ситуации, които са ви докарвали до лудост.

Мова Василева

 

Коментари
Последни видеа