Защо на тийнейджърите им е толкова важно да са популярни

Има поне 3 причини да са ексцентрични в подрастваща възраст

15 януари 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Колкото и да им повтаряте, че външността не е най-важното и че първото впечатление много често лъже, учениците не мислят така. Поотрасналите ученици имаме предвид – тези, които вече са прекосили границата между палавото детство и пубертета. Само като видите как възприемат всеки нов в класа, ще ви стане ясно за какво говорим.

Странни времена

Във възрастта от 10 до 18 години те са заети с това да бъдат популярни, а популярността често се свързва с различни атрибути: дрехи, аксесоари, музика. Това е много странно време, в което тийнейджърите се опитват да бъдат не тези, които са наистина, а такива, които ще се харесат на останалите. И се започват експериментите със стила, но знаете за какво става дума – и вие сте пробвали различни неща в тази възраст, така постъпват и вашите тийнейджъри.

Защото са в процес на търсене. Търсят отговор на въпросите: „Кой съм аз?“ „Защо съм различен?“ Важни са тези въпроси и е важно до колко детето се гмурва в тийнейджърските ексцентричности – то казва много за неговата самооценка.

Всеки в тази възраст се опитва да е харесван, готин, признат, уважаван, направо си е съревнование за вниманието на околните. За да се открои, той трябва да е в крак с общоприетия в момента стандарт за стил, и парадоксално - за да се впише в този стандарт се стреми да бъде… уникален по свой начин.

Социалните мрежи доливат масло в огъня – количеството „лайкове“, броят на коментарите и гледанията на снимките и видеата на даден тийнейджър влияят силно на неговата самооценка. Ако неговият пост не е толкова харесван, както на някой от съучениците му примерно, това може да накърни самочувствието му.

Психолози и педагози конкретизират 3 ключови особености, които подклаждат желанието на подрастващите да бъдат популярни.

1. Нуждаят се от приемане

Повечето тийнейджъри се чувстват несигурни, а най-лесният начин да спечелят увереност е да бъдат заедно с другите, да бъдат „социално приемливи“. Към това, всъщност, се стремят и повечето хора (независимо от възрастта), а да бъдеш cool е най-бързият начин да стигнеш до заветната цел.

2. Търсят внимание

Когато си известен, на теб ти обръщат внимание. Когато си неуверен в себе си, имаш още по-силна нужда от внимание, за да преодолееш чувството си за малоценност. Още преди пубертета е важно да се вдъхне сигурност на ученика – така, че да не зависи от външни източници на оценка.

Разбира се, че и тийнейджърите имат нужда от внимание, това ги кара да се чувстват по-добре.

3. Поставят граници

Тяхната популярност е и своеобразно предизвикателство към обществото – връстници и възрастни около тях. Свързвайки се с определена музика, субкултура, избирайки необичаен стил в дрехите, детето сякаш казва: „Аз не съм като теб. Аз съм готин.

Какво да правят родителите:

1. Оставете ги, направете крачка встрани

Милото ви детенце се превръща в непознат, непонятен човек. Трудно ви е да гледате превъплъщенията му? Това няма значение! Понякога е важно да се оттеглиш, да се отдръпнеш и моментът е точно сега - оставете го да намери своя начин за себеизразяване.

Децата в тази възраст са изследователи и в този момент изучават самите себе си.

Ако започнете да се сражавате с тях за всяко нещо, да се опитвате да наложите своите норми и представи за нещата, това ще доведе до бунт и няма да помогнете, напротив. Останете си любопитни родители и наблюдавайте с интерес това, което прави детето.

2. Давайте положителен пример

Детето винаги наблюдава какво правите, независимо дали забелязвате, или не. И рано или късно вашият пример ще изиграе своята роля, ще се отрази на неговото поведение и отношение към живота. Може да не е веднага, но след година, две или повече… Не очаквайте да стане бързо.

Рано или късно ще усетите силата на собствения си пример.

3. Помогнете му да намери себе си

Иска ви се да участвате активно в живота на вашия тийнейджър, но не успявате да намерите път към него – разбираме ви, познато ни е. Най-доброто, което можете да направите, е да разберете какво го интересува, без да го правите натрапчиво. Може да не ви харесва прическата му, дрехите, татуировките… Покажете му списания, каталози с алтернативни варианти, Просто го насочвайте, като изхождате от неговите интереси, но не налагайте нищо и му позволете да избере сам/а.

Вашата работа е да предложите и приемете, а неговата – да се съгласи или не.

Във всеки случай направете всичко възможно да повлияете благотворно, но оставете последната дума на него.

letidor.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.