Защо тийнейджърите не могат да се съсредоточават

Мозъкът достига пълното си развитие чак в края на 20-те и дори - в началото на 30-те ни години

Снимка: pixabay.com

Тийнейджърите и двадесетгодишните се затудняват да се концентрират върху едно нещо, защото мозъкът им прилича повече на този на малките деца, отколкото на този на възрастните. В него има повече сиво вещество, но ефективността му е ниска, сочи проучване на невробиолози от лондонския "Юнивърсити колидж", съобщава Обекти.бг, цитирайки сайта Physorg.

Мозъкът достига пълното си развитие чак в края на 20-те и дори в началото на 30-те ни години - много по-късно, отколкото се смяташе досега.

Учените достигнали тези изводи, след като сканирали с магнитен резонанс главите на 200 доброволци на възраст между 7 и 27 години, докато те се опитвали да си представят последователно всички букви от английската азбука, като едновременно с това оценявали дали в буквата има извивка, или не.

Тази задача кара да работят едновременно лявото мозъчно полукълбо, отговарящо за абстрактните символи, и дясното, на което разчитаме за визуализациите. Резултатите от магнитния резонанс били, че пълните му възможности се достигат много, след като сме преминали юношеските си години и дори ранната си зрялост - колкото по-млади били участниците, толкова по-зле се справяли, въпреки че задачата не изисквала никакви други знания, освен познаването на азбуката.

При тийнейджърите обаче била особено висока мозъчната активност в частта, която отговаря за вземането на решения и мултитаскинга (едновременното изпълнение на няколко задачи). Тя е в подем и при малките деца на възраст 3-7 години, но намалява силно в зрелостта. Това, според учените, означава, че младите глави отделят много от енергията си за хаотично възприемане на информация и не им остават сили да се съсредоточат върху решаването на проблеми и задачи. Но нали винаги има възрастни за тази работа!

Коментари
Последни видеа