Перфектният домашен любимец за деца

Искате да вземете на малчугана животинче, но какво да бъде то

16 Юни 2024 г.
Перфектният домашен любимец за деца

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Рано или късно се стига до молбата: „Искам куче!“ (коте, зайче, хамстер и по-рядко паяк или змия). Чувате тази мантра отново и отново - сутрин, още със ставането, и вечер, преди заспиване. Започвате даже да сънувате бъдещия домашен любимец, а малчуганът с всеки ден става все по-обиден, защото така и не изпълнявате молбата му.

Вариантите са няколко. Да обясните внимателно, че няма как да се грижите за истинска животинка у дома, като изтъкнете достатъчно важни причини, които детето да схване. Няма гаранция, че то ще ви разбере, и плюшеният заместител, който му поднесете, ще потуши неговото разочарование.

Може да се измъкнете хитро (поне така вие смятате), като му обещаете, че ще му купите, но „друг път“. Естествено, друг път надали ще има, което може силно да разочарова малчугана, но може и да му мине, защото с възрастта интересите се менят. На този етап няма как да знаете това.

Третият и най-благоприятен за детето вариант е наистина да му вземете мечтаното животинче. Което може да се окаже доста полезен ход, ако детето обещае (и изпълнява) да се грижи за него. Но какъв домашен любимец да изберете, ако се спрете на вариант три?

Момче прегръща своето куче.

Снимка: Shutterstock

Куче

Основният избор на домашен любимец за голяма част от семействата по света. Децата наистина обожават кучетата. И кучетата ги обожават.

Връзката, която се създава между дете и куче, е много силна. Кучетата са мили и привързани и могат да станат перфектните приятели и защитници на малчуганите.

Наличието на такъв домашен любимец има и други ползи. Кучето може да помогне на срамежливото дете да преодолее притесненията и да стане по-уверено в общуването. То е добър вариант и за раздвижване, тъй като има нужда от ежедневни разходки навън. Не на последно място – кучетата са изключително лоялни към своите хора и са готови да се жертват за тях – в буквалния смисъл.

Но те са любимци, които се нуждаят от повече грижи и поддръжка. Освен разходки, имат нужда от специално обучение (дори и по-дребните). Всяка порода има специфични предразположения към определени заболявания, което понякога може да струва скъпо. И също така имат зъби, с които може да се случи да захапят.

Котка

Котките са прекрасни животни и лесно се приспособяват към семейството. Може да не са толкова игриви като кучетата, но са интересен домашен любимец, който проявява определен характер. Нуждаят се от малко грижи и поддръжка. Няма как обаче да излезете с котката на разходка.

Котките са независими същества - за разлика от кучетата, те невинаги са лоялни към стопаните си и се случва да избягат от дома. Също така има по-голям шанс детето да получи алергия от котка, отколкото от куче.

След веселия бебешки период, писаните могат да станат мрачни и доста отбранителни, а и не обичат да бъдат обезпокоявани, когато си почиват. Със сигурност няма да стоят безразлично, докато малкото дете ги мачка като плюшена играчка (друг е въпроса, че това не трябва да допускате), за разлика от кучето, което не само ще се остави да го тормозят, а даже ще гледа влюбено малкия дразнител.

Птици

Птиците са не само цветни и красиви за гледане, но и носят много радост в дома със своите песни.

Някои деца не обичат животни, които се докосват до тях. Те например, предпочитат само да ги наблюдават отдалеч. За такива деца птиците са идеален вариант. А и повечето пернати не представляват заплаха, докато са в своите клетки.

Почистването на клетката обаче е досадна задача, в която няма как да включите децата, така че преценете дали имате време и сили да се занимавате с това.

Риби

Те са тихи, спокойни, красиви, а и според източните учения внасят хармония в дома. На пръв поглед рибите се нуждаят единствено от чиста вода и храна. Супер! Не бързайте с радостта.

Поддържането на аквариум, дори с най-прости рибки, е доста сложно и времеотнемащо занимание. Ще трябва да му се посветите, ако искате рибките да не умрат, поради токсичност на водата например. И ще го правите вие, а не децата.

Почистването на стените с магнит може и да ги забавлява в началото, но след това вие ще трябва да правите това. И още куп неща. Освен това рибите не говорят. Рано или късно това става скучно за малчуганите.

Хамстер

Малки и забавни, хамстерите рядко остават без енергия. Те са изключително сладки и наистина изглеждат като перфектния домашен любимец: малки са, не изискват специални грижи и не се отразяват фатално на семейния бюджет.

Дори наблюдаването на хамстера, който върти колелото в своята клетка, може да забавлява с часове децата.

Има обаче два проблема. Хамстерите намирисват, колкото и добре да се грижите за дома им. И освен това не живеят дълго, което може да остави сериозна травма в детето.

Морско свинче

То е много симпатично, по-голямо от хамстера и много добричко. Освен това е интелигентно и може да се научи на доста неща. Е, не колкото куче, но пак ще е интересно за детето.

Морските свинчета са много социални. Предпочитат да имат партньор, не обичат малките пространства и трябва да бъдат пускани да се разхождат и в дома. Нуждаят се от здравословна храна и много обич.

Дете храни зайче с морков.

Снимка: Shutterstock

Зайче

Особено мини зайчетата са толкова сладки, че няма дете, което да устои на техния чар. И са много подходящ за малчуганите домашен любимец.

Първоначално имат нужда да свикнат с хората, след което са готови за галене и човешко докосване. И са много социални, така че няма да се отървете от тяхното внимание.

Но изискват много чистене и ако ги изпуснете от поглед могат да прегризат някой кабел с острите си зъбки. И се размножават много бързо, така че внимавайте какво избирате, ако решите да бъдат двойка. По-добре два еднополови, отколкото мъжки и женски.

Деси Тодорова по материали от Mamma sto bene

Здраве на семейството

Социализация, емпатия и още 3 причини да вземете домашен любимец

Здраве

Домашният любимец ревнува бебето. Ами сега

Още от Да поговорим

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

7 правилни изречения, когато общувате с децата

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

9 стъпки към родителския авторитет

Пазете внимателно плановете си и ги крийте от чужди уши.

Снимка: Shutterstock

Щастието обича тишината: 5 неща, които трябва да пазите в тайна

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

6 ползи детето да играе само

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Кога се променя цветът на очите на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

6 ползи детето да играе само

Ето защо е важно да насърчавате и самостоятелните занимания на малчугана

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите

Снимка: Guliver / Getty

Заедно

„Искам пак макарони!“ Как да изкушим детето с нова храна

Когато настоява и яде едно и също

Пинк целува Кери Харт. Снимка: Instagram

Заедно

Пинк поздрави съпруга си за рождения му ден

Певицата е омъжена за професионалния състезател Кери Харт от 2006 г.

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години