Любовният хормон разпалва и кавги

Ако е твърде много

Илюстрация: Guliver / iStock

Окситоцинът, известен още като „хормон на любовта“, се образува не само, когато ни прегръщат, целуват и по време на секс, но и когато отношенията са в криза. Той обаче помага на партньорите отново да се сближат. Това сочат резултати от ново изследване на норвежкия университет по естествени и технически науки, пише The Daily Mail.

В проучването взели участие 75 двойки от САЩ и 148 доброволци от Норвегия, които имали любовни отношения. Те трябвало в продължение на няколко минути да си помислят за взаимоотношенията с партньора си, а след това да опишат реакциите му и какво точно очакват да видят. Преди и по време на изпълнение на задачата учените измервали и записвали нивата на окситоцин на доброволците.

Така изследователите установили, че докато разсъждавали за любовните си отношения, тези които много държели на партньопа, рязко повишавали нивото на хормона на любовта.
След това сравнили нивото на окситоцин и при двамата партньори. Оказало се, че концентрацията на окситоцин в организма на тези, които влагали много във връзката, била по висока, в сравнение с тези, които не били силно ангажирани в отношенията.
Според учените хормонът на любовта тласка хората, които са силно ангажирани с отношенията си, да дават всичко от себе си, за да съхранят връзката си. Този механизъм обаче не винаги сработва.
Ако раздялата е неизбежна, при тези, които много държат на любимия си, токова повишение на нивата на окситоцин, не се наблюдава.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.