6 дългосрочни предимства на майчинството

Фантастично добри последствия от състоянието, в което всичко е сложно, трудно и несигурно

Снимка: Guliver / iStock

Независимо, че по време на бременността, (а и няколко месеца след нея, бихме добавили) може да изпитваме проблеми с умственото, физическото и емоционалното състояние, хубавата новина е, че това е временно. Ето няколко доказателства, че периода на майчинството влияе положително на състоянието на тялото и мозъка.

Мозъкът се развива

Прието е да се смята, че бъдещите майки са затормозени умствено, но изследване, сравняващо сканирани женски мозъци няколко седмици след раждането и после – след три-четири месеца, показва „неголямо, но значително нарастване в областта на мозъка, включително хипоталамуса (центъра на вегетативната нервна система), префронталната кора и миндалевидното тяло“.

Тези области играят роля за планирането, прогнозирането и регулирането на емоциите и мотивациите и помагат в грижа на майката за детето. Наричат ги също майчински инстинкти и тези качества се прилагат и в други области, включително работа, управление на домакинството и изграждане на взаимоотношения. Предварителните проучвания на други бозайници показват, че увеличените зони на мозъка остават такива за цял живот. Същото важи и за хората.

Усилват се емпатията и положителните отношения

В изследването си за книгата „Майчиният мозък: как майчинството ни прави по-умни“ Катрин Елисън привежда доказателства за това, че увеличението на мозъка дава на майките „навик да съчувстват“, и отбелязва: възрастните, които са по-свързани с външният свят, особено чрез своите деца и внуци, са по-здрави умствено и физически от онези, които се изолират от хората. Така че майчинството продължава до края на живота. Данните, които привежда, сочат, че принадлежността към социални групи има връзка с умствените функции и предотвратява следродова депресия.

Повишава се производителността

Изучаването на хора с деца, работещи във висши учебни заведения, показва, че майките на минимум две деца са по-продуктивни, отколкото майките на едно дете, и като цяло майките въобще са по-продуктивни от бездетните жени.

Това се оказва вярно и за бащите. У дома родителите се учат да се справят с много задачи едновременно и тези умения се пренасят и в работата. Работещите родители имат основания да вършат работата си ефективно, защото бъдещото поколение буквално „ги гледа в ръцете“.

Намалява рискът от заболявания

Раждането намалява риска от рак на яйчниците, рак на гърдата и на сърдечни заболявания, които се дължат на овулация, кърмене и високи нива на естроген. Австралийско изследване доказва, че появата на бебе съкращава двойно вероятността майката да развие склероза. Така е, защото намаляването на имунната активност по време на бременност намалява и възпъленията, които предизвикват увреждане на нервите.

Освен това, учените вече доста дълго изучават клетките, които майката и детето обменят чрез плацентата. И са наясно, че тези клетки помагат на майката да се възстанови след раждането, намаляват риска да развие артрит, рак на млечните жлези и я пазят от автоимунни заболявания.

Регулира менструацията

Менструалните болки стават много по-леки в сравнение с времето преди раждането. При него се изработва голямо количество простагландин, който може да въздейства на работата на рецепторите, които контролират болката. В тази връзка изследователи на няколко проучвания са установили, че менструалната болка спира или намалява след бременността и раждането.

Водим по-здравословен живот

Снимка: Guliver / iStock

Радикалните промени в обичайния начин на живот изискват ясна мотивация и бременността и раждането са доста добра причина за борба с нездравословните навици. Изследвания на жени с диабет от I и II тип показват, че бъдещите майки са използвали бременността, за да поддържат здравословни навици и след раждането – правилно хранене, увеличаване на физическата активност, дължи разходки.

Повечето млади майки споделят, че след раждането са почувствали прилив на сили и мотивацията им да правят повече неща също казва думата си, но те са по-силни, по-продуктивни, по-съобразителни. Освен това след като си възвърнат формата след раждането, са горди, че изглеждат толкова добре благодарение на майчинството.

Така ли е и при вас?

Източник: heroine.ru, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа