Какво да правим след кавга

Техники за потушаване на семейните спорове през ваканцията

Снимка: Guliver / iStock

През ваканцията и по празници отношенията в много семейства се изострят и партньорите често „настъпват“ мини. Взривовете избухват лесно, а трудно се потушават. Всеки опитва да „замете под килима“ проблема и да не се връща никога към него.

Британски психолози съветват да не постъпваме така. Да не се опитвам да забравим за конфликта, а напротив. Да го съживим в съзнанието и да го огледаме и анализираме в детайли. Това ще намали чувството ни на неувереност и може да ни спаси от разяждащи упреци и депресия. Според учени от университета в Ексетър размишленията върху причината за кавгата и алтернативните методи за решението на конфликта ще помогнат проблемът да не се задълбочава повече, пише  iNews. 

При експериментите учените установили, че тези хора, които успяват да проиграят емоционалния сценарий в съзнанието си и огледат в най-големи подробности какво точно се е случило, къде и как са сгрешили, след това започват да реагират по-конструктивно и не се разстройват така дълбоко. А в бъдеще поводите им за кавги намалявали.

Психолозите са убедени, че ако усвоим тази техника, тя ще ни помогне и ще ни поддържа в по-добро психическо равновесие.

И още един съвет за семейните конфликти: ако все пак се скарате с партньора си, не го заливайте с негативните си емоции, за да не съжалявате по-късно.

По-добре седнете и поговорете за бъдещите си отношения. Защото тези двойки, които обсъждат бъдещето си, откриват позитивния подход и са по-склонни да простят на партньора си.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа