Страшно до сълзи: от какво се плашат децата

Как се променят страховете от раждането до третата година

26 октомври 2023 г.
Страшно до сълзи: от какво се плашат децата

Уплашено бебе се гуши в майка си. Снимка: Getty

 

Децата изпитват различни страхове. В това няма нищо необичайно. Страхът е нормална реакция към някаква заплаха. А детето, което няма достатъчно житейски опит, се плаши от много неща.
Нещо повече. Много експерти смятат, че липсата на страхове може да означава, че умственото му развитие е забавено. В крайна сметка страховете са тясно свързани с развитието на въображението, способността за фантазиране, което означава, че те са компонент на интелекта.

Не всеки страх е вреден: обикновено той ни помага да избегнем опасностите. Предпазливостта е в основата на инстинкта за самосъхранение. Ако детето се страхува от вода, няма да влиза на дълбоко, или ще се научи да плува ...
В процеса на израстване и развитие някои страхове изчезват, бебето ги преодолява постепенно, когато получава информация за света наоколо, но те се заменят се с други. 
Докато е много малко, неговият свят е значително по-различен от света на възрастните и то често се страхува от най-неочаквани и неща, които на мама и татко може да изглеждат и смешни.
Не приемайте лекомислено чувствата на децата.

В ранна детска възраст страховете се свързват предимно с остри звуци, проблясъци на светлина, непознати явления и чувство на самота. Такива страхове са свързани предимно с инстинктите и се наричат ​​защитни.
Детето е малко и неопитно. То може да се уплаши от падащите от дървото листа, от отварянето на чадъра ...
В същото време то не забелязва какво наистина може да е опасно. Не осъзнава, че ако дръпне края на покривката, може да събори върху себе си горещия чай, а ако се надвеси над парапета, може да падне.
Задачата на родителите е да обяснят на малкия изследовател кои ситуации са опасни и от какво не трябва да се страхува. Както и да му дадат личен пример за увереност и спокойствие.
От какво се страхуват децата?

Бебе, което плаче в ръцете на майка си. Снимка: Getty 

Новородено. Представете си, че сте на друга планета, където всичко е необичайно и непознато. Остри звуци, ярки светлини, студено и неудобно. Наоколо крачат огромни непознати същества. Новородено усеща нещо подобно, плаши се и плаче силно. Това е инстинкт.
Същият инстинкт кара бебето да трепне и да вдигне ръце при рязък звук и да затвори очи, когато блесне ярка светлина.
То се нуждае от присъствието на майка си, безпомощно е и само тя може да го успокои, тъй като се възприема като едно цяло с нея.
Ако, когато се събуди, тя не е наблизо, то се плаши и започва да плаче. Достатъчно е да го вземе на ръце, да го гушне до гърдите си и безпокойството ще премине. То ще чуе познат глас, ще почувства топлината на тялото ѝ, нейната миризма и ще се почувства в безопасност.

Първите месеци. Бебето се страхува да се раздели с майка си. То не разбира, че мама е отделен човек. Когато тя си тръгва, сякаш липсва част от него.
Експертите препоръчват в този момент да не пренебрегвате нуждата му от прегръдки, обич, физически контакт.
Независимо от причината за сълзите на мъника, бъдете приятелски настроени и спокойни.

На шест месеца. В началото бебето се усмихва на всички, които се надвесват над креватчето му. Но на 6-9 месеца развива страх от непознати.
То започва да плаче силно, щом някой друг протяга ръце към него. То може да изпитва страх, дори ако седи в ръцете на майка си.
Бебето вече безпогрешно разграничава майка си сред другите хора. Всеки друг човек, който иска да го вземе на ръце, предизвиква недоверие и бдителност.
Ако то плаче и не иска да отиде в ръцете на баба, която е дошла да го види, не показвайте недоволството си. Това не е каприз. Не го принуждавайте да показва смелост, не се фокусирайте върху реакцията му, продължете да общувате спокойно.

До година и половина страхът от непознати преминава

Дете, уплашено от силен шум.Снимка: Getty ​ 

На 1 година. На тази възраст бебето вече е запознато със света около себе си. Страхът от непознати звуци обаче продължава.
Звуците от строителната площадка, сирената на пожарна кола, клаксонът на някоя кола, ревът на летящ самолет - то не вижда източника на шума и ако тези звуци са непознати, могат да бъдат много плашещи.
В този случай го прегърнете и му обяснете какъв е звукът.
Не му се подигравайте – то има нужда от вашата подкрепа.  
До 2-3-годишна възраст „слуховите“ страхове значително намаляват, повечето от околните звуци стават познати и разпознаваеми. Но вероятността то да се уплаши от някакъв вид шум или тътен остава.
Гръмотевици, шумът от врата, която се затваря от силното течение, може да го уплаши. В такива моменти е достатъчно просто да сте там и да го успокоите.
В тази възраст се появяват и зрителни страхове. Въображението на детето е много живо и то не разделя реалния свят от въображаемия. Ярките образи, които се появяват в главата му, имат свой собствен живот и могат да бъдат опасни.
Малките деца започват да се страхуват от големи предмети, особено, ако изведнъж те започнат да се движат. Това може да бъде например високо растение, люлеещо се от вятъра, или гарга, кацнала на клона.
Винаги бъдете там, бъдете готови да го успокоите и да му обясните, че това е лист от дърво, птица, сянка на човек ...и те не представляват заплаха.

Година и половина. На тази възраст децата вече са усвоили уменията за невербална комуникация. Те разпознават емоциите, могат да уловят настроението на близките, научават се да разбират сигналите, идващи от други хора.
Ако за първи път детето види клоуни и актьори с грим, може да се уплаши.

Дете, което се страхува от тъмното. Снимка: Getty ​ 

Обикновено на тази възраст родителите започват да водят децата на куклени представления, канят аниматори за първия рожден ден или Дядо Коледа. Но хлапето се страхува от тях.
Това е нормално: то трябва да види очите и истинското лице на човека, за да разбере дали може да му се вярва. Маскарадните костюми и гримът пречат, а силният смях, преправения глас и махането с ръце, характерни за веселия клоун, също го плашат. Хлапето подозира нещо нередно и съвсем логично се крие и плаче.
Няма нужда да настоявате и да казвате: „Виж, това е добър клоун“ - това само ще увеличи подозренията му.
По-добре е първоначално да стоите далеч от Дядо Коледа или от клоуна. Разкажете му какво прави този приказен герой и го наблюдавайте отдалеч. Обяснете му, че клоуните са много мили и забавни.
Ако сте организирали домашно парти, на което са поканени аниматори, подгответе детето за тази среща предварително.
Ако хлапето иска, го облечете в ярък костюм, нарисувайте му румени бузи, сложете му клоунски нос: нека разбере, че всеки може да стане клоун.

Водата във ваната и тоалетната. Много деца в периода на овладяване на хигиенни умения се страхуват от водата в тоалетната. Разбира се, когато я пуснете да тече, става доста шумно. Но не е само това.
Вашето мъниче вече разбира, че водата носи съдържанието на гърнето му в неизвестното. А това съдържание е част от него.

Същото се случва и, когато стои във ваната, а водата изтича. То плаче и иска бързо да го извадите оттам. Страхува се, че може да изчезне заедно с водата. На тази възраст то не може да си даде сметка, че е твърде едро, за да мине през отвора на канала.
Оставете го да свикне с този шум на безопасно разстояние. Преди да извадите запушалката от ваната, го дръжте за ръчичката.
Понякога децата се чувстват по-добре, ако преди да натиснете копчето на тоалетната, помахат за сбогом на съдържанието, което се носи към неизвестното.

Страхът от тъмното е един от най-честите страхове при малките деца. Щом мама напусне спалнята, странни сенки оживяват навсякъде. И едно ужасно чудовище се събужда под леглото. То само чака хлапето да спусне крака, за да го грабне и да го повлече със себе си.
Децата не искат да заспиват сами, наистина са много уплашени и самотни.
Никога не превръщайте спалнята си в стая за наказания.
Нищо не трябва да разстройва и потиска детето преди сън.
Поставете голямо кресло в детската стая.
Родителският стол в детската стая е атрибут, който вдъхва спокойствие, спасява от страхове, мама или татко винаги сядат в него, за да говорят с мъника как е минал денят му, да отговарят на всичките му въпроси или да му четат приказка преди лягане.
Приятелските вечерни разговори са най-добрият начин да го сложите в леглото и да го избавите от евентуални страхове, които му пречат да заспи.
Ако детето ви се страхува от тъмното, му подарете малко фенерче, за да може по всяко време да освети подозрителен ъгъл.
Купете малка нощна лампа, закачете мигащи новогодишни гирлянди.

Следва продължение: на какво се дължат детските страхове и как да ги преодолеете

По материали на  Parents, Мона Василева

 

Още от Да поговорим

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Парите са полезни, стига да не ги превръщаме в единствена цел.

Снимка: Shutterstock

Каква е ролята на парите за щастието

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Преместването на детето в самостоятелна стая

Мъж и жена правят планове за бъдещето. Снимка: Getty

 

 

Как изглежда домът на щастливите и богатите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Заедно

A$AP Роки с двамата си сина участва в модна кампания

2-годишният RZA и 10-месечният Райът се включиха в снимките

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Здраве

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Популярното суеверие има научно обяснение

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите