Трябва ли родителите да провеждат разговори предварително с бъдещите студенти

Представяме ви няколко теми, които може да обсъдите с първокурсниците, преди да постъпят в университет

22 Ноември 2023 г.
Трябва ли родителите да провеждат разговори предварително с бъдещите студенти

Тийнейджърите имат нужда от разговор за своето бъдеще, далеч преди края на училището.

Снимка: Shutterstock

Независимо дали това е първото ви дете, което ще учи в университет, или следващото, от съществено значение е да отделите време, за да поговорите с младия човек за разумните избори по време на следването. Ясно е, че най-подходящото време за този разговор или по-скоро разговори е по време на ваканция, но всъщност е добре да започнете далеч преди това, в последните две години от неготово обучение в училище. Така ще му помогнете да подреди приоритетите си правилно, а и да се организира в битов план, ако ще живее на общежитие.

И не се притеснявайте. Не си губите времето, дори децата ви да изглеждат отегчени до смърт. Проучванията показват, че родителите са източник номер едно на информация за студентите, особено в първи курс. Всъщност това поколение студенти е особено близко до родителите си. Така че има големи шансове вашият тийнейджър да иска да чуе това, което имате да му кажете.

Подгответе бъдещия студент още преди завършването на училището.

Снимка: Shutterstock

Как да започнете разговора

Въпреки че има много начини да започнете разговор с бъдещия студент, повечето експерти препоръчват разговорите преди университета да бъдат непринудени. Избягвайте да изнасяте лекции на младите и вместо това ги въвлечете в разговора, като им задавате въпроси за мнението им по дадена тема.

Когато родителите водят разговора с въпроси, те дават възможност на децата си първо да споделят какво мислят. Така има по-голяма вероятност вече да сте на едно и също мнение.

Друга възможност за започване на разговор с тийнейджъра е да поискате разрешение за провеждане. Например, може да кажете: „Бих искал да поговоря с теб за някои неща, които можеш да преживееш, докато си далеч от вкъщи. Кога е подходящ момент да поговорим за това?“ Така давате на младите хора известен контрол.

Очевидно е, че няма универсален метод за провеждане на такъв разговор. Вие познавате своя тийнейджър по-добре от всеки друг. Затова използвайте метода, който работи най-добре за вас. Ключът е да се отнасяте с уважение и да не се държите така, сякаш имате всички отговори. Също така не забравяйте да бъдете преди всичко слушател.

Твърде често родителите отлагат или изобщо не успяват да проведат важните разговори с децата си, преди те да напуснат семейното гнездо. Макар че за тях предстоят едни от най-хубавите години, родителите трябва да поемат отговорност и да обсъдят с тях важни аспекти от студентския живот. Ето списък на темите, които да обсъдите с бъдещия си студент.

Възможността за университет

Да учиш в университет е привилегия, която не всеки тийнейджър има. Независимо дали става въпрос за оценки, пари или други обстоятелства, които пречат на децата да посещават университет, вашето дете трябва да осъзнае, че не всеки има шанс да учи висше образование. Това е като подарък, който им предстои да получат, и те трябва да го оценят. Събуждането на чувство за благодарност за тази възможност ще подготви детето ви да приеме нещата насериозно и да се възползва максимално от предоставения шанс.

Бюджет

Освен таксата за обучение, университетът води до множество нови разходи, които трябва да бъдат обсъдени открито и честно с тийнейджъра. Първокурсниците ще се сблъскат с изцяло ново ниво на финансова отговорност и трябва да бъдат напътствани. Колкото по-пестеливо се научи да бъде вашето дете, толкова по-леко ще бъде на цялото семейство.

Тъй като в първи курс ще бъде трудно студентът да съчетава работа и учене, важно е да му обясните колко големи ще бъдат разходите и как, вие като родители, ще трябва да поемете цялата отговорност. Поговорете с детето си относно излишните разходи и прахосването на пари за ненужни неща.

От съществено значение е вие и вашият бъдещ студент да установите някои основни правила още в началото, за да няма изненади, особено ако му  предоставяте достъп до кредитна карта.

Очаквано поведение

Винаги е добре да седнете с детето си и да му обясните какво се очаква от него. Например можете да поговорите за това, колко е важно да ходят на лекции всеки ден. Може също така да споделите как очаквате да се справят с учебните проблеми, ако възникнат такива.

Вероятно ще искате да обсъдите и по какъв начин вашият тийнейджър ще се справя с другите си отговорности, като например да се храни здравословно, да спи достатъчно и да бъде отговорен възрастен. И накрая, може дори да искате да насърчите детето си да се присъедини към студентски асоциации или съвети, или пък да запише допълнителни учебни дисциплини, ако има такава възможност.

Правила за комуникация

Може би един от най-важните разговори, които ще проведете с вашия бъдещ първокурсник, е как ще общувате помежду си, когато той замине. Твърде често родителите и учениците имат различни очаквания за това. Родителите очакват повече комуникация, а учениците - по-малко.

В резултат на това е важно да се определят някои основни правила още в началото. За родителите, които искат да разговарят с децата си постоянно, може да е полезно да определят ден и час всяка седмица, когато ще се чуват посредством видеочат. Като родители обаче трябва да бъдете гъвкави. Понякога студентът ще има ангажименти, свързани с учебния процес или пък с новата му среда от хора. Ако това се случи просто изчакайте и оставете разговора за по-удобно време.

Не забравяйте да давате на детето си пространство. Не изпращайте съобщения всеки ден и се съобразявайте с графика им. Все пак сигурно искате да поддържате връзка, но и да насърчавате независимостта. Стига да установите някои основни правила от самото начало, всички ще бъдете доволни и щастливи.

Не пропускайте да поговорите и за пиенето.

Снимка: Shutterstock

Консумация на алкохол

Разговорът за пиенето на алкохол може да е по-трудна тема, но трябва да се обсъди преди заминаването на тийнейджъра. Важно е да бъде фактологичен и да се избягва прекалената проповед или емоционалност.

Когато детето ви замине да учи, то ще е навършило пълнолетие и ще е придобило известна независимост. Вие няма как да му наложите забрана, а и нека си признаем, че всеки се е сблъсквал с алкохола в студентските си години. Тук по-важно е умереното количество. Обяснете на бъдещия студент, че дори и да пие алкохол по време на някой купон, консумацията трябва да не бъде прекомерна. Запознайте го с негативното влияние, което алкохолът може да окаже върху учебния процес, здравето и дори живота му. Нека тийнейджърът знае, че безопасността е по-важна от това да се направи на „готин“ пред своите колеги.

Сексуална безопасност

Социолозите, които проучват случаите на сексуални посегателства, наричат началото на първи курс „червена зона“ или най-рисковата от следването, особено за младите дами.

Поради тази причина е много важно вашият бъдещ студент да знае какви са рисковете, свързани със сексуалните изнасилвания, и как да остане в безопасност. Най-добре е предварително да му обясните, че когато излиза е важно винаги да се прибира с някого към общежитието си. Това е наложително най-вече за девойките.

Друг разговор, който може да проведете, е свързан с взаимоотношенията между мъжа и жената. Бъдете сигурни, че детето ви е наясно с това, че в една връзка и двамата партньори трябва да кажат „да“ на това, което се случва. Също така го предупредете никога да не вземат и консумират питие от непознат.

Проблеми с психичното здраве

Проучванията показват, че не е необичайно тийнейджърите да се чувстват зле психически по време на следването си в университета. Важно е да се отбележи, че почти 75% от всички психични заболявания започват преди 24-годишна възраст. Това не бива да е изненадващо, тъй като университетът, особено първата година, е много стресиращо място. Нещо повече, за много студенти това е първият път, в който те са далеч от семейството си.

Важното е вашето дете да разбере рисковете от психичните проблеми и какво да направи, ако започне да изпитва признаци на депресия или тревожност.

Киберсигурност

Докато обсъждате как да не се разхождат сами вечер, трябва да обърнете внимание и на защита на самоличността им в общежитието. Твърде много пъти съквартирантите смятат, че трябва да споделят всичко. И докато е нормално да се споделят моливи и хартия, не е приемливо да се споделят пароли за компютри, смартфони и т. н.

Освен това банковата информация, кредитните карти и парите, както и паролите за акаунти в социалните мрежи, трябва да се пазят на сигурно място. Имайте предвид, че студентските общежития често са удобни за кражби. Обсъдете значението на запазването на някои неща в тайна.

Елена Николова па материали от Verywell family

 

Още от Да поговорим

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

Бременна и куче . Снимка: Getty

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Мъж и жена се гледат влюбено. Снимка: Getty

Ренесанс в отношенията: 3 въпроса, които трябва да си задавате

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

В детските игри се оглеждат отношенията между мама и татко

Тимъти Шаламе и Кайли Дженър: Снимка Getty

 

Заедно

Какво измисли Тимъти Шаламе, за да спаси връзката си с Кайли Дженър

Влюбените са заедно повече от година, но отношенията им са крехки

Бременна и куче . Снимка: Getty

Да поговорим

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

За да се превърне в негов космат „по-голям брат“ (част 1)

Матю Макконъхи и Камила Алвес. Снимка: Instagram

 

Заедно

Матю Макконъхи и Камила Алвес празнуват 12 години брак

„Не исках деца от никоя друга, освен от нея“, признава днес актьорът

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Какви са конкретните ползи от книгите за психологическото и емоционалното развитие на малчуганите според годините им