6-годишното използва нецензурни думи

Как да реагират родителите, когато от устата на хлапето се леят ругатни

23 януари 2023 г.

Илюстрация: Shutterstock

 

Днес нецензурни думи се чуват навсякъде: в YouTube и TikTok, в мемове и песни, дори в детските анимационни филмчета. Не е изненадващо, че дори деца на 4-6 години използват ругатни.
Защо те толкова лесно ги запомнят и с такъв ентусиазъм ги използват. И как да реагират родителите, обяснява психолог.

Нецензурният език винаги е ярък и емоционален
Човек, който използва ругатни, предава емоциите си на околните възможно най-разбираемо - това може да бъде гняв, страх, разочарование или наслада.
И ако за тийнейджърите използването на псувни е вид посвещение, преход към света на възрастните или протест, за децата в предучилищна възраст основното е емоциятата. Обикновено те не разбират контекста на казаното, но улавят настроението. 
Например, бащата псува силно и емоционално пред детето. То не може да свърже казаното с определено събитие, но моментално разчита емоцията, която носи думата или изразът, обяснява психологът.

Детето бързо запомня тези думи, защото са нови и цветни
Лингвистите наричат това "вербализъм": детето си мисли, че знае думата, която използват възрастните, въпреки че не разбира нейното значение. В същото време умее да я използва точно на мястото ѝ и по „предназначение“ – например, когато някой му грабне играчката.

Снимка: Shutterstock

Какво да правят родителите
1. Не акцентирайте върху това. Не се препоръчва да превръщате употребата на нецензурни думи в събитие и да фокусирате вниманието на детето върху казаното. Няма нужда да му се карате дълго, да обяснявате защо никога повече не трябва да повтаря тази дума.

2. Пред вас има дете, което означава, че просто трябва да го разсеете.

3. По-често четете книги с детето си - добрият литературен език ще помогне за формирането на активен речник от ранна възраст. И тогава, когато е обидено, нещастно или разочаровано, то ще може да се изрази по-нормално.

4. Ако чуете нецензурна дума, я пуснете край ушите си. Обърнете се към детето: „Разбирам, че искаш да ми кажеш нещо. Но го обясни по различен начин, с други думи."
Така че вместо да морализирате, ще направите диалогът конструктивен.

5. Ако изведнъж детето започне твърде често да повтаря някои нецензурни думи, обяснете, че в семейството ви никой не говори така. Признайте, че може да ги чуе в детската градина, на улицата или от чичо, но хората се изразяват по този начин само в изключителни ситуации.

6. Важно е никой от членовете на семейството у дома да не ругае и псува.

7. Не наказвайте – така детето само ще ви се обиди. По-добре е да обясните.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.