8 начина да се справим с истериите на детето

Дори бебето знае, че гневът и тръшкането са сигурен начин да получи това, което иска

01 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Всяка майка има възможност да наблюдава детето си и да анализира всичко, което говори и прави. Ако видите, че то е ядосано, трябва да сте готови да предприемете стъпки, за да предотвратите избухването. Наблюдавайте всички странни жестове и изражението на лицето му. Тези признаци показват, че то е недоволно от нещо и скоро ще иска да го заяви на висок глас и пред всички.
Интуицията определено ще ви помогне да предотвратите емоционалните му изблици.
Консултанти на Parents дават съвети как да действаме.

1. Трябва да отвлечете вниманието му от конфликта и да го пренасочите към друга приятна дейност или интересен предмет.
Може също така да го включите в някаква игра. Аuо опитате да се държите строго, решителният тон и категоричният ви отказ само ще задълбочат проблема.
Така че, използвайте всичките си дипломатически умения: те ще ви помогнат да намерите алтернативно решение.

2. Не отстъпвайте
Ако детето ви се опитва да събуди у вас съчувствие или нежност, не се отклонявайте от вашите условия. Дайте му да разбере, че няма да изпълнявате всяка негова прищявка.
Друг познат трик: децата много обичат да правя сцени на публично място, като по този начин засрамват родителите си и постигат своето. Трябва обаче да запазите спокойствие и да отстоявате позицията си.

3. Помогнете на детето да се успокои
Всеки родител е пример за децата си. Доминирането и неизбежните сблъсъци не са целта, а средството, което помага за отглеждането на здрави, интелигентни и възпитани личности. Много често децата не могат да разберат какво се случва с тях: защото имат твърде много чувства и емоции.
Ако не сте купили желаната играчка, бъдете готови за възможен изблик на ярост. Гушнете го и го успокойте. Малко по-късно се опитайте да обясните, че е невъзможно да купите всички играчки на света и че не всички мечти се сбъдват веднага. За това това трябва да положите малко усилия.
Кажете на детето си, че негативните емоции са вредни и безсмислени. Щом то се научи да управлява чувствата, да разпознава и разбира нашата реалност, ще стане по-сдържано и послушно.

Снимка: Getty

4. Забравете за телесните наказания
Тези „методи от старата школа“ определено не помагат и не предотвратяват детските истерии. Наказанието е болезнено и обидно. Наистина е най-лесният начин да постигнете дисциплина и да принудите детето да е послушно, но всеки медал има и обратна страна. Психолозите обясняват, че телесните наказания са бомба със закъснител: те засилват страха, омразата и безпокойството на детето.

5. Обърнете негативната енергия в правилната посока
Децата са неизчерпаем източник на енергия. Те могат да тичат, да скачат, да крещят и да щуреят по цял ден. Ето защо е фундаментално важно да им намерите занимания, с които тази енергия да се изразходва.
Заетите деца нямат време да избухват, защото бързо се уморяват и заспиват. Оставете ги да спортуват, да играят и да тичат колкото искат – физическата активност е полезна за здравето.

6. Говорете с детето си
Всяко дете има нужда от постепенна социализация, общуване с родители и връстници. Трябва да общувате с него всеки ден: вашите думи и съвети ще му помогнат да стане по-силен и да намери правилния път в живота.
Това също е добър начин да избегнете конфликта и да изградите отношения, основани на доверие. Ако намерите общ език с детето си, постепенно можете да намалите и пристъпите на гняв.

7. Бъдете търпеливи
Ще трябва да се въоръжите с търпение, ако искате да се справите с истериите и вечното тръшкане, особено ако детето вече се е научило как да ви манипулира. Трябва да преместите планини, за да му покажете, че избухването не е най-добрият начин за постигане на желания резултат.

8. Не му вменявайте чувство за вина
Много родители оказват психологически натиск върху децата си и ги карат да се чувстват виновни. Чувството за вина е много силна емоция, която води до хронична тревожност и стрес.
Както възрастните, така и децата имат нужда от освобождаване на негативните емоции, особено от чувството за вина.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа