Не позволявайте децата винаги да побеждават в игрите

Експерти: Лесният успех приспива бдителността им

23 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако оставяте 4-5- годишното дете често незаслужено да побеждава в игрите, това може да подкопае доверието в собствените му сили. Това установи проучване на Amherst College.
Учените провели експеримент с деца, които трябвало да откриват скрити предмети, а двама възрастни им подсказвали. Единият от тях давал верни указания, другият – не.

За половината от децата правилата на играта били променени така, че те всеки път печелили. Където и да били скрити предметите, те ги откривали лесно.
Успехът на останалите зависел от подсказването. И те побеждавали по-често, когато възрастните им давали точни и правилни насоки.

След края на играта попитали децата с помощта на кой от възрастните ще търсят други скрити предмети. Тези, за които играта била променена, за да печелят без проблем, казали, че им е безразлично кой ще им помага. Те дори не допуснали, че ще им е нужна помощ.
А тези, които губели, избрали възрастен, който дава правилни и точни указания.

Изводът, който правят учените: родителите не бива винаги да отстъпват на детето и да му позволяват да побеждава в игрите. Защото нечестно спечеленият успех приспива бдителността на хлапетата и така те може да пропуснат важна информация, която би им била от полза в бъдеще.

Източник: meddaily.ru

 

Коментари
Последни видеа