Как се променя кожата по време на бременност

Ето какво може да очаквате и как да я предпазите през деветте месеца

05 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

По време на бременността кожата също претърпява различни трансформации – някои положителни, други негативни. Тя може да стане по-сияйна, но също така може да ви изненада и с появата на различни несъвършенства.

Още от първите седмици в организма на бъдещата майка се активират хормонални механизми, за да подготвят оптималните условия за развитието на бебето. Естрогенът и прогестеронът покачват своите нива и действат не само върху репродуктивната система, но и върху сърдечно-съдовата, имунната, метаболизма, кожата.

А кожата, както добре знаем, е най-големият орган в тялото. Тя е бариерата между нас и външния свят, прозорец на здравето и е богата на рецептори за хормоните, произвеждани от яйчниците.

Как обаче се променя по време на бременност? Преобразяването ѝ през деветте месеца е в различни аспекти. Затова е важно да знаете какво да очаквате – не само, за да не се окажете неприятно изненадани, а и за да направите максимално полезното в рамките на възможното.

Снимка: Shutterstock

Поява на акне

Естрогенът, прогестеронът и андрогенните хормони модулират дейността на мастните жлези. Ако секрецията на себум е прекомерна, жлезите могат да се запушат, възпалят и заразят, което води до появата на неприятни пъпки или т.нар. акне.

Жените, които имат кожа, която е по-чувствителна към действието на андрогените, са склонни към по-обилно омазняване, поява на черни точки и акне. При тях това се случва обикновено в дните около менструацията, поради хормоналните промени, присъщи на цикъла.

„За тези жени бременността води до подобрение. Повишаването на естрогена и прогестерона решава кожните им проблеми и в продължение на девет месеца те могат да се сбогуват с досадните пъпки“, обяснява Сандра Лоренци, дерматолог и дермоестетик към Италианското общество по медицинска, хирургична, естетична и кожна дерматология, и полово предавани болести.

„Понякога може да има леко първоначално влошаване през първите месеци, когато хормоналната структура все още не се е стабилизирала. Обикновено обаче се разрешава спонтанно след първия триместър“.

За да се предпазите от акне и помогнете на кожата, е важно по време на бременността да почиствате лицето много добре и с деликатен продукт, защото в този период тя е по-чувствителна и агресивните средства могат да доведат до възпаление и влошаване на състоянието ѝ.

По-видими капиляри

Те се наричат ​​телеангиектазии и представляват тънки разширени капиляри, видими през кожата като грозни червени или лилави нишки. Появяват се главно по краката, понякога и на лицето, и са по-чести по време на бременност.

„Дължат се отчасти на генетичното предразположение, отчасти на действието на прогестерона, който отпуска стените на кръвоносните съдове и насърчава тяхното разширяване“, обяснява дерматологът. Наднорменото тегло и заседналия живот допринасят за проблема. Следователно, първата мярка за намаляване на риска е да се ограничи наддаването на тегло по време на бременността и да се прави умерена, но постоянна физическа активност.

Често телеангиектазиите, които се появяват по време на бременност, се реабсорбират след раждането. „Ако останат, е възможно да ги премахнете с помощта на лазер“, казва Лоренци.

Пигментни петна

Естрогенните хормони стимулират дейността на клетките, които произвеждат меланин - пигментът, който потъмнява кожата, изложена на слънчева светлина. Някои области на лицето са особено богати на тези клетки: челото, скулите и контурът на устата.

„В тези зони излагането на слънце по време на бременност може да причини появата на тъмни петна, така наречената хлоазма гравидарум или маска на бременността“, обяснява дерматологът.

За да се предотврати това, през деветте месеца кожата трябва да бъде поддържана и екранирана с крем с висок слънцезащитен индекс. И не само на плажа през лятото, но и когато излизате на обичайната си разходка из града.

Петната понякога избледняват след раждането. Ако това не се случи, има различни лечения, които могат да помогнат за тяхното изсветляване: кремове, пилинг, лазер.

Снимка: Shutterstock

Поява на стрии

Те се дължат на отпускането на кожата и се появяват под въздействието на прекомерно напрежение при разтягането ѝ. Първоначално стриите се проявяват като червени, възпалени ивици. След това възпалението отшумява и остава опалесцираща следа, подобна на белег.

„По време на бременност стриите могат да се появят около шестия месец на корема, където кожата е по-стегната, или на краката, ако бъдещата майка напълнее много. Действието на хормона релаксин, характерен за бременността, допринася за отпускането на съединителните тъкани. Има жени, повече или по-малко предразположени към това, в зависимост от по-голямата или по-малката еластичност на кожата“, обяснява дерматологът.

Може да опитате да предотвратите появата на стрии като ограничите наддаването на тегло и прилагате овлажняващ крем, поне два пъти дневно във всички рискови зони, още от началото на бременността.

Подпухване и подуване

Релаксиращото действие на прогестерона върху стените на кръвоносните съдове причинява тенденция към венозен застой и застой на течности в тъканите, благоприятствани и от наддаването на теглото и тежестта на плода в утробата, което компресира съдовете на таза.

„Подуването на долните крайници, а понякога и на лицето и околоочната област е често оплакване през последните месеци на бременността. За да го смекчите, съветът е да ограничите наддаването на тегло и да правите редовно физическа активност. Също така помага да държите краката повдигнати, да консумирате по-малко сол, да пиете поне два литра вода на ден, да ядете много плодове и зеленчуци. Лимфните дрениращи масажи могат да дадат облекчение както на краката, така и на лицето“, съветва Сандра Лоренци.

По-красива кожа

При някои жени бременността действа изключително разкрасяващо върху кожата и косата. „Кожата на лицето става по-сияйна, по-еластична и по-свежа, а косата по-плътна и гъвкава. Това не е клише, а реалност, основана на научни доказателства“, казва дерматологът.

Естрогенните хормони стимулират дейността на фибробластите - клетките в средния и дълбокия слой на кожата, които произвеждат колаген и мукополизахариди, дълги разклонени молекули, които улавят водата и правят кожата мека. „Поради това кожата по време на бременност е по-хидратирана и фините бръчки се скриват“, обяснява експертът.

Естрогените действат и върху жизнения цикъл на косата, удължавайки фазата на растеж и забавяйки физиологичната й загуба. На практика косата пада по-малко, а косъмът се уплътнява видимо.

„След раждането, с колапса на нивото на естроген, процесът се обръща и косата започва обилно да пада. Това е физиологично явление, което няма отрицателни естетически последици и не бива да ви тревожи“, казва дерматологът.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа