10 фрази, които може да казвате на детето си всеки ден

Общуването е добре да започне още преди да се роди

21 Септември 2022 г.
10 фрази, които може да казвате на детето си всеки ден

Снимка: Getty

1. Игра „Ку-ку. Къде си?“ Може да играете с бебето от най-ранна възраст. Тя е много полезна за емоционалното му и физическото развитие. Като казвате „ку-ку“, вие му помагате да създаде връзки между думите и последващите действия. Това е страхотна тренировка за двигателни умения и забавен начин за развитие на двигателната координация.

2. "Скъпо, любимо, слънчице мое! " Тази фраза е подходяща за деца от всички възрасти: винаги е важно да покажете на детето си колко е ценно за вас. Въпреки че все още не разбира смисъла на думите ви, то все пак ще почувства нежността, която влагате в тази фраза. Вие сякаш „засаждате“ това послание за любов в дълбините на душата му. Това не само ще укрепи връзката помежду ви, но и ще помогнете за развитието на емоционалната му интелигентност.

3. „Знам, че боли, но всичко ще мине скоро!“ Всяка майка познава онова усещане, когато в съседната стая внезапно се чува тъп звук, последван от оглушителен детски рев. Разбира се, никой не е израснал без синини и подутини и най-често няма от какво да се тревожите. Важно е обаче да бъдете съпричастни към болката и да му съчувствате. Приемайки чувствата му, вие не само ще покажете съпричастие, но и ще го научите на това.

Снимка: Getty

4. „Искаш ли да опиташ тази лъжицата…?“ Обикновено децата просто си отварят устата, когато им даваме нещо за ядене. Но е много по-интересно и полезно да им дадете право на избор. Благодарение на тази фраза детето се научава да взема информирани решения. Няма значение дали говорим за храна или нова играчка - в момента на избор, мозъкът получава стимул. А това е много полезно за интелектуалното развитие. Но не забравяйте, че изборът трябва да е много прост: не предлагайте на детето много възможности наведнъж, докато не порасне.

5. "Много добре! Отлично!" Всички деца трябва да бъдат похвалени за това, което са направили, независимо дали защото си прибират играчките в чекмеджето или сами си обуват панталоните. Покажете му, че го оценявате и се гордеете с него. Можете да кажете: "Браво!", "Умен си!" и да го гушнете. Това ще му помогне да развиете самочувствието си и също така ще укрепите неговата доверие във вас. Дори ако нещо не се получи, пак го похвалете: покажете, че оценявате положеното старание и усилие.


 

Снимка: Getty

6. "Къде са твоите играчки, шишета, одеяла ...“. Малките деца обикновено са в близък контакт с вещите си. И вместо просто да дадете на детето неговата играчка, попитайте го къде е тя. Това не само ще му помогне да запомни имената на различни предмети, но и ще допринесе за развитието на любопитството и естественото му желание да изучава околния свят.

7. "Какво е това?" Детето е заобиколено от много хора и предмети, които трябва да се научи да разпознава. Полезно е да му задавате този въпрос, дори ако все още не може да ви отговори - това развива паметта и интелигентността. По-късно това ще е от помощ, когато вашият син или дъщеря започне да овладява речта.

Снимка: Getty

8. "Хайде да се разходим." В съвременния свят на джаджи и смартфони е важно да покажете възможно най-рано на детето цялата красота на реалния свят около него. В природата, в парка, в гората винаги има какво да правите и думата "разходка" скоро ще предизвика само положителни емоции. Така не само ще подпомогнете естественото му желание за движение, но и ще формирате у него здравословни навици, които ще останат за цел живот.

9. "Оха!" Това кратко възклицание може да бъде причинено от красива рисунка или от бъркотия, направена от вашето дете.  Децата бързо ще се научат да разчитат вашата интонация. Това е полезно, тъй като ще покаже, че една и съща дума или фраза може да има много значения и съответно последствия. В същото време възклицанието не само развива интелигентността на децата, но и им дава време да разберат ситуацията и да решат как да реагират.

10. "Обичам те." Вие произнасяте тези две вълшебни думи, когато бебето е още в утробата, и продължавате да ги повтаряте цял живот. Важно е да казвате това не само в добри, но и в неприятни ситуации – дори когато сте много ядосани на детето, за да чувства , че винаги е обичано, каквото и да прави.

По материали на moms.com, Мона Веселинова

Образование

9 популярни родителски фрази, които правят ученика неудачник

Да поговорим

5 фрази, които трябва постоянно да повтаряте на децата

Да поговорим

„Иди си в стаята!“ и още фрази, които не бива да казвате на истерясалото дете

Да поговорим

Шест токсични родителски фрази

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите